Zabava

SVETI PATRIK

Veselje, pjesma i pivo diljem svijeta

Iako je to irski blagdan Dan sv. Patrika ili St.Patrick's Day 17. ožujka se zbog radosti i veselja koje nosi sa sobom, obilježava diljem svijeta. Dobro pivo, hrana, glazba, ples i veselo druženje obilježje su ovog dana radosti.

Sveti Patrik slavi se na ulicama diljem svijeta
Piše: Republika.eu

Irci Dan sv. Patrika smatraju religioznim, obiteljskim blagdanom koji dopodne slave u crkvi, a popodne sa svojim obiteljima, međutim 1995.godine počeo se koristiti za turističku promociju Irske. Na taj dan prekida se korizmeni post, jedu se tradicionalna jela od kupusa, kuhane šunke i slanine, a list djeteline i zelena boja simboli su ovoga dana.

Iako se najmasovnije proslave održavaju u Dublinu kojeg na taj dan posjeti čak milijun turista, zanimljivo je da je prva proslava održana u Bostonu u SAD-u 1737.godine. Već 1762.godine održana je prva parada u New Yorku, a u njoj su sudjelovali irski vojnici koji su služili u britanskoj vojsci.

Zanimljivo je da Irci u Chicagu dan sv. Patricka već tradicionalno obilježavaju bojenjem rijeke u zeleno. Tako su Chicago River prvi put obojili još 1962. godine. Te godine u nju je bilo ubačeno nekoliko tona zelenog povrća, da bi se već sljedeće godine počela koristiti posebna boja koja je dostatna da rijeka u čast sv. Patricka pozeleni na nekoliko sati. Ne treba čuditi takvo veselje diljem Amerike jer prema popisu stanovništva iz 2003.godine u SAD-u ima 34 milijuna Amerikanaca podrijetlom iz Irske.

SVETI PATRIK

I dok ljudi dobre volje diljem svijeta slave zaštitnika Irske treba se podsjetiti da je sv. Patrick bio prvi kršćanski misonar, a prema predaji Sv. Patrick (oko 385 - 461. g.) je kao šesnaestogodišnjak ugrabljen u Britaniji i prodan u ropstvo u Irsku u kojoj je postao pastir. Za vrijeme osamljeničkog života otkrio je vjeru i vrijeme provodio u molitvi i pokori. Nakon nekog vremena uspio je pobjeći i vratiti se u svoju domovinu u kojoj je postao biskup. Nedugo zatim papa ga kao misionara šalje u Irsku u kojoj je brojne bezbožnike obratio na kršćanstvo i postao vrlo omiljen u narodu. Zahvaljujući svojem uzornom životu, predanom misionarstvu i čudima (istjerao je sve zmije i ostale otrovne životinje iz Irske) proglašen je svecem, zaštitnikom Irske.

ZELENA DJETELINA

Od prvih početaka proslave su u znaku djeteline i zelene boje, koje su postale blagdanski, ali i nacionalni simboli stoga što je po predaji sv. Patrick uz pomoć djeteline s tri lista ljudima objašnjavao presveto trojstvo, odnosno temeljnu kršćansku spoznaju da je bog jedan, a u njemu su tri osobe, otac, sin i duh sveti. Tako su tradicionalno, 17. ožujka u čast sv. Patricka muškarci ukrašavali revere, šešire ili kape stručkom zelene djeteline, djevojke stavljale zelene vrpce u kosu, a djeca nosila trobojne, zeleno-bijelo-narančaste bedževe.

IRSKI VILENJAK

Neizbježan simbol proslave je i irski vilenjak ili leprechaun, bradati patuljak odjeven u zeleno s velikim šeširom na glavi. Legenda kaže da su leprechauni bili postolari koji su novac od izrađenih cipela stavljali u lončić i sakrili ga na kraju duge. Ako ga čovjek ikad ulovi, leprechaun mu mora za oslobođenje ispuniti tri želje. Danas na Dan svetog Patrika, irci imaju običaj sakriti novčiće koje onda djeca traže, u nadi da će možda naletjet i na vilenjaka.

ZMIJE

Interesantno je da danas u Irskoj gotovo pa i nema zmija, guštera, gmazova, i pokušaji da se nastane su gotovo nemogući. Legenda kaže da je Sveti Patrik protjerao sve zmije iz Irske. Znanstvenici pak smatraju da u Irskoj nema zmija jer se otok odvojio od kontinenta za vrijeme ledenog doba i da su tada nestale sve zmije i gmazovi sa otoka. Protjerivanje zmija iz Irske samo je slikovit prikaz protjerivanje poganstva i početak kršćanstva.

ZELENA BOJA

Kad spomenete Irsku, vjerujemo da vam prvo padne na pamet zelena boja, zašto? Kažu da je boja Irske i Svetog Patrika bila plava, međutim Irska se povezuje sa zelenom bojom. Neki od razloga su što je zelena jedna od tri boje na zastavi, djetelina je, naravno zelena, a Irskom dominira zelena boja pejzaža.

 

ZELENO PIVO

Već na sam spomen Irske prvo na što većina pomisli jest pivo, a slijede viski, likeri, puding i – krumpir, neizbježan sastojak kuhinje najzelenijeg otoka. A kada je riječ o pivu, onda je to Guinness s tradicijom proizvodnje dugom 260 godina. Irci su pobornici konkretne kuhinje, povrća, divljači, ribe... Ma što Irci jeli, tu je krumpir, od predjela do deserta – u kori, pire, kuhan, pečen, pržen, u kruhu i kolačima. Jedna od najvećih atrakcija diljem svijeta je zeleno pivo koje uz malo dobre volje možete spremiti i kod kuće. Dakle, želite li da i vaše pivo pozeleni u čast sv. Patricka, u prazne rashlađene krigle ili čaše kapnite po kapljicu zelene prehrambene boje, a zatim nalijte svijetlo pivo po želji i uživajte.

OBIČAJ ŠTIPKANJA

Kako je sve u znaku zelene boje, ako nemate na sebi ništa zeleno drugi vas imaju pravo štipkati. Ako vas netko uštipne, bili u zelenom ili ne,  na 17. ožujka nemojte se ljutiti. Takav je običaj.