Gospodarstvo

TRŽIŠTE RADA

Novi rast nezaposlenosti u RH

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tijekom veljače je nastavljen rast broja nezaposlenih osoba. U evidenciju nezaposlenih su ušle 24.846 osobe, dok su iz evidencije izašle 21.449 osoba. Broj nezaposlenih povećao se u veljači za 3.397 osoba u odnosu na siječanj na 375.400 osoba.

Zavod za zapošljavanje   FOTO:Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Kako se bliži sezona, tako ista utječe na kretanja na tržištu rada te dolazi i do usporavanja rasta broja nezaposlenih osoba.

Broj nezaposlenih osoba na godišnjoj je razini porastao za 32.449 osobe (odnosno za 9,5%). S približavanjem predsezone te sezone raste  i broj slobodnih radnih mjesta raste, pa su tako u veljači prijavljena 16.964 slobodna radna mjesta, što je 5.420 slobodnih radnih mjesta više nego u siječnju.

Isto tako, značajan je i rast broja slobodnih radnih mjesta na godišnjoj razini (6.462 odnosno 61,5%). Od toga najveći broj slobodnih radnih mjesta prijavljen je u Jadranskoj Hrvatskoj (8.038). Za sezonske je poslove prijavljeno 5.264 slobodnih radnih mjesta, što je snažan rast u odnosu na siječanj kada je broj slobodnih radnih mjesta za sezonske poslove bio 1.686.

S dolaskom proljeća odnosno početka zapošljavanja na obali tijekom sezone u travnju i svibnju doći će do rasta broja ponude radnih mjesta te pada ukupnog broja nezaposlenih osoba. Kako se i u 2013. ne očekuje značajan gospodarski rast, ukupan broj nezaposlenih osoba će i dalje biti visok.