Osječko-baranjska

VIJEĆE ZA PREVENCIJU

Za bolju sigurnost ulagati u biciklisticke staze

U posljednjih nekoliko godina smanjen je broj poginulih i stradalih na cestama grada Osijeka, ali i drugi nepoželjni događaji kao što su izgredi pijane mladeži na osječkoj promenadi. Posljedica je to poboljšane suradnje svih uključenih u javnu sigurnost kroz djelovanje gradskog Vijeća za prevenciju.

Ilustracija   FOTO:Daniel Kasap/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Dolaskom ljepšeg vremena na osječkim ulicama sve je veći broj biciklista, ali i pješaka, te će se stoga još veća pozornost posvetiti sigurnosti u prometu. Gradonačelnik Bubalo ujedno je i pozvao sve sudionike u prometu na veću obazrivost. Naglasio je i kako je u kratkom vremenu u Osijeku napravljeno 67 kilometara nogostupa i 26 kilometara biciklističkih staza

"Dosta smo radili na prometnoj prerugulaciji koju je radila struka u suradnji s policijom. Imamo detektiranih i novih točaka koje ćemo u idućim tjednima nastojati razriješiti, prema tome koristim prigodu da čestitam svima i zahvalim se", rekao je Bubalo.

Predstavnici prometne policije predstavili su i mjere i inicijative za povećanje sigurnosti prometa u devet točaka koje je Vijeće prihvatilo te će se uskoro krenuti u njihovu realizaciju.

"Ima dosta mjesta na kojima trebaju određene izmjene, dopune, pa čak i izvođenje građevinsko tehničkih mjera da bi se poboljšalo stanje sigurnosti cestovnog prometa. Prvenstveno se to odnosi na rasvjetu, da li je slaba, jaka, da li je možda uopće nema, zatim recimo neka raskrižja na kojima nema dovoljno preglednosti pa dolazi do prometnih nesreća", rekao je Berislav Horvatović, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU OB.

Predstavljene su i dosadašnje aktivnosti Odjela prevencije Policijske uprave Osječko-baranjske, kojima je obuhvaćen veliki broj mladih, a cilj im je stvoriti sigurno okruženje te smanjiti počinjenje prekršaja i kaznenih djela.

"Preventivni projekti koje smo provodili jesu legiranje ne drogiranje, nasilničko ponašanje u obitelji – što sad, sigurno u javnom prometu, ne stvarajte prigodu, bicikliraj biciklističkom stazom, sigurnost i zaštita djece na internetu, zajedno u zaštiti osobne imovine, prevencija krađa i provalnih krađa, projekt prezentacije policijske prevencije na sajmovima – budi navijač, ne razbijač i zajedno više možemo", kaže Sanja Živković, voditeljica Odjela prevencije PU OB.

Na sjednici Vijeća za prevenciju gradonačelnik Bubalo upozorio je i kako će vlasnicima ugostiteljskih objekata u kojima često intervenira policija, u budućnosti skratiti  radno vrijeme kako bi se spriječili izgredi.