Vukovarsko-srijemska

LABURISTI VUKOVARSKO – SRIJEMSKE

Na izbore izlazimo samostalno

Hrvatski laburisti Vukovarsko – srijemske županije objavili su priopćenje u kojem navode kako na predstojeće lokalne izlaze izlaze samostalno.

Hrvatski laburisti – Stranka rada   FOTO:Podružnica Vukovarsko – srijemske županije
Piše: Priopćenje - Hrvatski laburisti

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Izuzetna mi je čast obavijestiti vas da Laburisti na lokalne izbore u našoj županiji izlaze sa listom za županijsku skupštinu, koja je sad i službeno potvrđena. Našu listu čine uglavnom mlade osobe, od kojih je većina prvi put u svijetu politike. Nezadovoljni stanjem u županiji, odlučili smo stvari uzeti u svoje ruke i biti ta promjena koju želimo, kako sebi, tako i svojim sugrađanima.

Ravnopravnost spolova je najveća ustavna vrednota, temeljno ljudsko pravo i sloboda. Nažalost, naša je Vlada odgodila primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova. Prema broju žena na pozicijama odlučivanja na lokalnoj razini, Hrvatska će vjerojatno biti posljednja u Europi! Na lokalnim izborima ponovno na listama neće biti dovoljno žena. Osim na listama Laburista, koji su jedini ispunili kvotu od minimalno 40%. Mi ne čekamo silu zakona jer smatramo da žene već danas trebaju imati ravnopravne uvjete u društvu. Na listama Hrvatskih laburista za sva predstavnička tijela bit će ukupno 42,58% žena. Na listama za predstavnička tijela županija zastupljenost žena iznosi 44,04%. Na listama za gradska vijeća ovaj udio čini 41,96% žena, a na općinskim listama Laburisti imaju 42,11% žena. Hrvatski laburisti na ovim lokalnim izborima kandidiraju ukupno 106 kandidata za načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, a žena je ukupno trideset i dvije, odnosno 30,2%.

S velikim ponosom izjavljujem da se od 41 kandidata na našoj županijskoj listi nalazi 18 žena, što čini 43,9%. Na Vukovarskoj listi laburistice imaju udio od 47.62%, u Vinkovcima 52%, dok u Ivankovu na općinskoj listi ova zastupljenost čini čak 53.34%.
Na izbore izlazimo samostalno jer na vlast ne želimo sa svakim i pod svaku cijenu. Nismo snaša i nismo za udaju! Nije nam prioritet vlast, nego preuzimanje odgovornosti. Želimo vratiti ugled politici jer politika za nas nije posao niti profesija, nego poslanje i čast. Praksa koaliranja u našoj županiji do sad je bila vrlo neprirodna, što je pravi pokazatelj da vodeće stranke vrlo neozbiljno pristupaju načinu oblikovanja županijskih lista, te im je primarni cilj do sad uvijek bio pod svaku cijenu doći na vlast. Tko li će s kim biti u ljubavi na predstojećim izborima ne znamo, ali znamo tko neće s nikim!

I za kraj, mala inventura stanja u Županiji. U sjeni visokopolitiziranih rasprava o dvojezičnim natpisima u Vukovaru, gotovo nezapaženo, trenutno u našoj županiji prolazi vijest o izvješću Državne revizije za 2011. godinu. Revizija je Županiju ocijenila uvjetnim mišljenjem, odnosno poslala ju je u "magareću klupu" i na popravni ispit, jednako kao i prethodne, 2010. godine.

Najgrublje nepravilnosti utvrđene su u računovodstvenom poslovanju, zatim u isplati plaća djelatnika Županije, te po depozitu za poljoprivredne kredite koji Županija jednostavno nije uplatila u državni proračun, a ima naravno još čitav niz manjih i većih nepravilnosti.

Županija je u 2011. godini isplatila plaće veće od zakonom dozvoljenog iznosa, a  prebačaj iznosi čak 3.446.744,00 kuna! Navedeno je protuzakonito, odnosno nije u skladu s odredbom članka 14. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Zašto očekujemo da građani poštuju zakone kad to Županija ne čini?

Državni ured za reviziju je, između ostalog, naložio povjeravanje poslova iz samoupravnog djelokruga zaposlenicima unutar upravnih odjela Županije, a ne vanjskim suradnicima. Bilo bi interesantno znati koji su to vanjski suradnici bili imenom i prezimenom, te zašto zaposlenici Županije nisu mogli obavljati zadatke za koje su uredno plaćeni. Županijska skupština je imala četiri potpredsjednika, što je također bilo protuzakonito.
 (Više o tome na: http://www.revizija.hr/izvjesca/2011-rr-2011/02-lokalne-jedinice/16-vukovarsko-srijemska-zupanija/423-grad-vinkovci.pdf)

Treba reći da je prema nekim od naloga postupljeno naknadno, ali to ne umanjuje činjenicu da naša županijska vlast kontinuirano krši zakone bez ikakvih posljedica. I opet će osobe s plakata, koje vladaju Vukovarsko – srijemskom županijom od osnutka samostalne Republike Hrvatske, besramno tražiti glasove birača, bez obzira na loše rezultate i neodgovorno upravljanje Županijom.

Mi, Hrvatski laburisti Vukovarsko – srijemske županije ne prihvaćamo ovakvo ponašanje vlasti, ali i oporbe u županijskoj skupštini. Svrha javne uprave nije kršenje zakona nego upravo suprotno, uvođenje reda i transparentnost rada, uz maksimalnu efikasnost i stručnost. Bez odgovornog ponašanja ne možemo očekivati bolje rezultate Vukovarsko-srijemske županije, a građani će već na svibanjskim lokalnim izborima imati priliku kazniti neodgovorne.