Vukovarsko-srijemska

VINKOVCI

Predstavljen projekt "Ulaganje u budućnost"

Projektom „Ulaganje u budućnost“, predstavljenim na današnjoj konferenciji za medije, HNS Grada Vinkovaca poziva na hitno donošenje plana i mjera kojim bi se spriječio odlazak mladih obitelji s područja grada

Grad Vinkovci   FOTO:Goran Ferbezar/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Alarmantno stanje u većini vinkovačkih vrtića, njihovo poskupljenje, azbestni krovovi na vrtićkim objektima, organizacija produženog boravka za učenike nižih razreda u osnovnim školama, uvođenje zdrave prehrane u škole, zamjena dotrajale opreme na dječjim igralištima modernijim i sigurnijim spravama za igru, izgradnja učeničkog doma i subvencionirani prijevoz studentima, glavni su prijedlozi vinkovačkog HNS-a za poboljšanje života malih i mladih.

Na ovaj način Grad bi opravdao titulu Grada – prijatelja djece, dodajmo i mladih, te time zaustavio „odljev mozgova“, naglasila je tijekom prezentacije za novinare prof. Sandra Klaić.

Vraćanje cijene vrtića na razinu od prije 13.srpnja 2011., vraćanje plaća odgajateljima na razinu prije 10%-g smanjenja, ulaganje u obnovu dotrajalih vrtićkih objekata s naglaskom na azbestne krovove i dotrajale instalacije prijedlozi su koje je tijekom konferencije za novinare iznijela članica HNS-ova stručnog tima za odgoj i obrazovanje.

Moderna dječja igrališta osigurana od vandala i kućnih ljubimaca također su dio su predstavljenog programa sanacije stanja u predškolskom odgoju, dodala je Klaić.

Govoreći o osnovnom školstvu, prijedlog HNS-a je stvaranje preduvjeta za produženi boravak učenika nižih razreda i uvođenje programa zdrave i pravilne prehrane u školskim kantinama.

Pozivajući se na broj od cca. 4 500 srednjoškolaca, naglasila je kako gradu nedostaje učenički dom kapaciteta 100 učenika što bi u konačnici rezultiralo novim zapošljavanjem.

Roditeljima studenata grad bi trebao pomoći subvencijom prijevoza, navode u vinkovačkom HNS-u na način da se osigura besplatan prijevoz studenata putnika do mjesta studiranja u okružju dok bi za udaljenije gradove to bio iznos jedne povratne karte mjesečno.

Ulaganje u odgoj i obrazovanje pitanje je demografske obnove i opstanka te pronatalitetne politike u cijelosti, dodao je povjerenik Ivo Bikić.

Kada je riječ o zdravstvu, stanje je alarmantno, rekla je dr.sc. Mirna Krajina-Andričević.

Uz sanaciju opće bolnice Vinkovci čija obveze prelaze 53 milijuna kuna u Vinkovcima postoji evidentna potreba rješavanja nagomilanih problema u Domu zdravlja, premda ih aktualna vlast ne predstavlja takvima, rekla je članica HNS-ova stručnog tima za zdravstvo. Dovršetak predimenzionirane dogradnje zgrade HZJZ VSŽ, započete u vrijeme financijske krize, danas je upitan, napominje Mirna Krajina-Andričević.

Stoga HNS Vinkovaca predlaže, između ostalog, prenamjenu dijela navedenog prostora za potrebe zajedničkog korištenja Zavoda za hitnu medicinu i ambulanti primarne zdravstvene zaštite koje rade u neprimjerenim uvjetima.

S ciljem konsolidacije financijskog poslovanja zdravstvenih ustanova, vinkovački HNS predlaže zajedničku javnu nabavu za lijekove, opremu i potrošni materijal u svim zdravstvenim ustanovama na županijskoj razini.Naposljetku, neodgodivo je pokretanje aktivnosti za otvaranje hospicija zbog sve veće potrebe za stacionarnom palijativnom skrbi, dodala je dr.sc. Krajina-Andričević.

Iako je riječ o županijskoj razini odlučivanja grad, preko svojih članova u Upravnim vijećima, može utjecati na prijedloge i rješenje problema, naglašeno je. Projekt HNS-a „Ulaganje u budućnost“ samo je nastavak ranije predstavljenog Programa učinkovitog upravljanja gradskim potencijalima čije bi se uštede usmjerile u odgoj, obrazovanje i zdravstvo na području grada-zaključeno je na konferenciji za novinare.