Osječko-baranjska

OSIJEK

Rekonstrukcija komunalne infrastrukture

Čelni ljudi grada i poduzeća Vodovod Osijek obišli su radove na sanaciji završenih komunalnih radova.

Radovi u Osijeku   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Radio Osijek

U osječkom su Vodovodu predstavljeni projekti izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture u ovoj godini. U suradnji s Hrvatskim vodama radi se na 22 lokacije, a investicije su vrijedne 70 milijuna kuna.

U krugu Vodova gradi se Tehnološki centar, vrijedan 11 milijuna kuna, a direktor Vodovoda Ljubomir Novoselić prvi je put njime proveo novinare. Objasnio je kako će u zgradi, među ostalim, biti smješteni novi laboratorij za kontrolu pitke vode, tehnološki laboratorij i laboratorij za kontrolu odvodnoga sustava.Najveća gradilišta otvorit će se idućih godina zbog realizacija projekta „Osijek“, vrijednog 72 milijuna eura za koji će se iz fondova EU-a povući 52 milijuna eura.

Član Uprave Vodovoda Željko Mandić rekao je da se priprema dokumentacija za raspisivanje natječaja čije se objavljivanje očekuje 1. srpnja ove godine.

Podsjetio je da projekt obuhvaća izgradnju pročistača otpadnih voda u Nemetinu, vrijednog 25 milijuna eura, na koji će se slijevati otpadne vode iz Osijeka, Antunovca, Čepina i južne Baranje,  te sjevernoga kolektora koji će se u dužini 4,4 kilometra najvećim dijelom protezati uz osječku promenadu, a vrijedan je 10 milijuna eura. Gradit će se i objekt dvostupanjske filtracije koji će uklanjati količine arsena u pitkoj vodi na manje od 10 mikrograma po litri, zatim tri magistralna vodoopskrbna cjevovoda, i kanalizacijska sustava – za Briješće, Čepin i Tenju.

Gradonačelnik Krešimir Bubalo istaknuo je da od 220 milijuna kuna prihoda Vodovod samo 30% uprihoduje od cijene vodovodnih usluga, a ostalo je prihod ostvaren na tržištu.

Ponovno je obećao da u iduće 3 godine neće biti korekcije cijene vode po kojoj je Osijek otprilike na sredini ljestvice.
Najavljeno je da će Vodovod u budućnosti pokrivati znatno veće područje zbog reorganiziranja komunalnog sektora na razini države.
Dodajmo i da su i Bubalo i Novoselić posebno istaknuli kako se prilikom radova na komunalnoj infrastrukturi vodi računa o zelenilu te da je 270 stabala, koliko je izvađeno na trasama radova, zamijenjeno s 370 novih.