EU

JANŠA

Slovenija ovaj tjedan počinje proces ratifikacije

MOKRICE - Predsjednici Vlade Hrvatske i Slovenije Zoran Milanović i Janez Janša potpisali su u Mokricama Memorandum o suglasnosti o pitanju Ljubljanske banke. Nakon potpisivanja, obratili su se novinarima.

11.03.2013., Mokrice, Slovenija - Premjeri Zoran Milanović i Janez Janša   FOTO:Zeljko Lukunic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Janša je rekao da je sretan što je danas potpisan ovaj sporazum jer se radi o vrlo važnom činu.

"Na ovom istom mjestu, prije 20 godine, bio je sastanak s ministrom Špegeljom, obojica smo bili ministri obrane. Nas dvojica smo tada zajednički planirali obranu, a u slučaju da je netko pokuša ugroziti, da sami odlučujemo o svojoj sudbini, da se kao suverene države dogovaramo i rješavamo svoja pitanja. Nakon 20 godina to je postala činjenica, Hrvatska i Slovenija izborile su se za jednakopravni položaj i zato smo platili veliku cijenu. Ono što naši državljani sada uživaju, rezultat je onoga što se događalo prije 22 godine. Ovaj sporazum rješava i pitanje dviju država do konačne ratifikacije hrvatskog ugovora. Želim zahvaliti svima koji su rješavali to pitanje i drago mi je da smo ga pronašli. Rješenje je takvo da Slovenija još ovog tjedna počne s procesom ratifikacije. Slovenija se raduje suradnji s prijateljskom Hrvatskom u Europskoj uniji", kazao je uvodno slovenski premijer u odlasku.

Milanović je također ustvrdio kako su dogovorili rješenje na zadovoljstvo obje zemlje.

"Ovo me mjesto podsjeća na djetinjstvo, rođen sam 20-ak kilometara odavde, granice nije bilo, znali smo otprilike gdje je, uvijek smo debatirali gdje su bolje kremšnite. Sporazum je tražio malo više kontakata, ali imamo rješenje koje zadovoljava i jednu i drugu stranu. To je to, nadam se da za dvije godine ove granice neće biti i da će Hrvatska ući u Schengen", istaknuo je Milanović.