EU

BRUXELLES

Pusić u Bruxellesu na sjednici Vijeća za vanjske i opće poslove

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će danas u Bruxellesu na sjednici Vijeća za vanjske poslove (FAC) i Vijeća za opće poslove (GAC)...

Vesna Pusić   FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Vijećem će predsjedati visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, a glavne teme bit će odnosi Europske unije i Rusije, razvoj strateškog partnerstva te odnosi s Japanom, u svjetlu skorašnjeg summita u toj zemlji krajem ožujka.

Također će se razmotriti i nedavni događaji u Iraku, uključujući političku situaciju i utjecaj sukoba u Siriji.

Najavljene su i rasprave o događajima u južnom susjedstvu - Egiptu, u kojem Europska unija poziva promatračku misiju za predstojeće parlamentarne izbore, Libiji u koju se šalje posebna misija zbog pitanja granica te Tunisu, koji je Ashton pozvala na miran dijalog između svih političkih i društvenih snaga i civilnog društva nakon ostavke koju je podnio Hamadi Jebali.

Kako su izvijestili iz Bruxellesa, ministri će tijekom ručka, o situaciji u Siriji razgovarati s izaslanikom Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju, Lakhdarom Brahimijem.