Politika

BURNO U KUKURIKU KOALICIJI

Veljko Ostojić podnio ostavku, Milanović je prihvatio

ZAGREB - Veljko Ostojić podnio je ostavku. Nakon razgovora s ministrom turizma, predsjednik Vlade Zoran Milanović ostavku je i prihvatio.

Veljko Ostojić   FOTO:Boris Scitar/VLM/PIXSELL
Piše: Media Servis

Izlazi li IDS iz Kukuriku koalicije ili će imenovati novog kandidata za Ostojićevog nasljednika kako je to zatražio premijer, Predsjedništvo stranke odlučuje na izvanrednoj sjednici.

Veljko Ostojić javnosti se obratio priopćenjem.

"Podnosim ostavku na mjesto ministra turizma u Vladi Republike Hrvatske zbog pritisaka koji se posljednjih dana vrše na mene, a koji su rezultat neutemeljenih optužbi i neistina. Hajka ovakvih razmjera onemogućuje mi da svoj posao obavljam na razini profesionalnosti koju smo moj tim i ja uspostavili u Ministarstvu u proteklom razdoblju. Nadam se da će Ministarstvo, zbog dobrobiti ove zemlje, nastavit istim smjerom kojim smo krenuli te da će nastaviti projekte koje smo započeli", stoji u Ostojićevom priopćenju.

Priopćenje je stiglo i iz Vlade

"Nakon razgovora s ministrom Veljkom Ostojićem, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović prihvatio je ostavku ministra turizma. Koalicija je postavila visoke etičke standarde za članove Vlade i od njih ne misli odstupiti. Očekujemo da IDS predloži novog kandidata za ministra turizma", priopćili su iz Vlade.

A kakva će biti reakcija IDS-a saznat ćemo nakon sjednice predsjedništva, rekao je Media servisu prvi čovjek IDS-a Ivan Jakovčić. "Mi ćemo razmotriti koje ćemo poteze dalje poduzeti. U svakom slučaju ništa se dramatično neće dogoditi i smislu stabilnosti države i to je u ovom trenutku najvažnije. Želimo biti suodgovorni u svemu, ali ćemo danas jasno izaći sa stavovima", rekao je Jakovčić.

Podsjetimo, buru u javnosti je izazvala navodna afera sa zemljištem u Balama. Prenamjenom je vrijednost višestruko porasla, a spominjalo se da je Ostojić iskoristio svoju poziciju, ali i sudjelovao u kupoprodaji. Ostojić tvrdi da su se tim poslom bavile njegova supruga i šogorica, a da je cijela priča oko toga dio nečeg većeg 'što se valja u pozadini'.

Hoće li IDS ipak izaći iz Vlade, kao što su napravili u vrijeme Račanovog mandata?"Kakvu god odluku oni donijeli, ona ni na koji način ne utječe na sudbinu Vlade jer Vlada ima dovoljno većinu i bez njih", kaže politički analitičar Žarko Puhovski koji se osvrnuo na, kako kaže, višestruka mjerila. "To su sedmerostruka mjerila kad se računa i gospođa Holy, gospodin Čačić i tako dalje. To znači da nema jedinstvenih mjerila", rekao je Puhovski.

Ostojićevu ostavku komentirao je i šef HDZ-a Tomislav Karamarako koji kaže da do ulaska u Europsku uniju neće inzistirati na izvarednim izborima. "Koalicija se raspada po svim šavovima. Ona ni nema neki zajednički integrativni nazivnik. Jedino što ih je povezivalo je bila želja za vlašću, za sinekurama, za položajima, za kabinetima. Do kuda je dovela ta politika vidimo danas. Tu nema pomoći. Nikakva rekonstrukcija, to je ekipa koja radi u ozračju neznanja, nesposobnosti, netolerancije i prepotencije", rekao je Karamarko.

Veljko Ostojić najavio je da će se sutra na konferenciji za medije obratiti javnosti.