Svijet

VATIKAN

Konklava za izbor novog Pape počinje 12.ožujka

115 kardinala među sobom će birati nasljednika Benedikta XVI.Kardinali su odlučili- konklava koja će odlučiti o novom poglavaru Katoličke crkve, počet će u utorak, 12.ožujka. "Misa 'pro eligendo Pontifice' slavit će se ujutro u bazilici Svetog Petra, a poslijepodne će kardinali ući u konklavu'- javlja vatikanska Služba za odnose s javnošću.

Kardinali u molitvi   FOTO:FOTO: L’Osservatore Romano
Piše: Media Servis

 Proceduru dalje objašnjava načelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, Ivica Budinščak.

"Kada uđu unutra imaju zakletvu na Svetom Pismu pred svim kardinalima. Svaki kardinal osobno se zaklinje na dostojan i savjestan izbor kao i na zavjet šutnje. Nakon zakletve izlaze van svi oni koji nemaju pravo birati i kardinali potom pristupaju prvom glasovanju. Prvi dan imaju samo jedno glasovanje, a idući- nakon jutarnje molitve ponovo ulaze u Sikstinsku kapelu te imaju dva glasovanja prijepodne i dva poslijepodne", objašnjava Budinščak.

Uz kardinale u Sikstinsku kapelu u početku ulaze i poslužitelji, ceremonijari, bilježnici i tehničko osoblje, a u samom trenutku izbora ostaju kardinali izbornici i ceremonijari koji pomažu kod izbora. 115 kardinala izbornika mlađih od 80 godina birat će tajnim glasovanjem unutar zidina Sikstinske kapele sve dok jedan od njih ne dobije dvotrećinsku većinu glasova.