Svijet

NAKON OŠTRIJIH SANKCIJA

Novi nemiri na korejskom poluotoku

U petak, nakon najave novih sankcija od strane Vijeća Sigurnosti UN-a, Sjeverna Koreja je objavila da se povlači iz svih ugovora o nenapadanju s Južnom Korejom, te da prekida vezu crvenim telefonom između dviju zemalja.

Piše: Republika.eu / Tportal

Kim Jong-un danas je posjetio sjevernokorejske trupe ukopane uz granicu s Južnom Koreju uz otok Yeonpyeong i pozvao ih da budu spremni za 'uništenje neprijatelja'

Kako prenosi T-Portal, Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un u jeku jačanja tenzija na Korejskom poluotoku poručio je svojim vojnicima da se pripreme za 'totalni rat', javljaju svjetski mediji, a službena korejska novinska agencija objavila je kako Sjeverna Koreja 'poništava sve sporazume o nenapadanju između Sjeverne i Južne Koreje'.
Glavni sporazum o nenapadanju potpisan je 1991. koji je obvezivao je dvije zemlje da mirno riješe razmirice i izbjegavaju vojne sukobe.
Pjongjang je također objavio da zatvara glavni pogranični prolaz Panmunjom u demilitariziranoj zoni i prekida vezu crvenim telefonom između Sjevera i Juga koja je uvedena još 1971, kako bi se olakšala komunikacija vodećih ljudi tih dvaju zemalja u izrazito kriznim vremenima.

Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo je u četvrtak oštrije financijske restrikcije Sjevernoj Koreji, koje se uglavnom odnose na luksuznu robu koju koristi komunistička elita, kao odgovor na treći nuklearni pokus koji je ta zemlja izvela. Rezolucija, koju je predložio SAD, a jednoglasno je prihvatilo 15 članica Vijeća, ishod je trotjednih pregovora između SAD-a i Kine nakon što je 12. veljače Pjongjang izveo nuklearni pokus.
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova, istaknuo je da je rezolucijom poslana 'nedvosmislena poruka Sjevernoj Koreji da međunarodna zajednica neće tolerirati njezino nastojanje da razvije nuklearni arsenal'.