Osječko-baranjska

ŠOKANTNI PODACI

Slavonke najobrazovanije, ali i najpotplaćenije

Iako posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da su žene OBŽ obrazovanije od većine zaposlenih žena u Hrvatskoj, stanovnice ovog dijela države primaju čak 11 posto manje plaće od prosjeka plaća žena u Hrvatskoj donosi Glas Slavonije.

Piše: Glas Slavonije / Republika

Apsurd je još veći ako usporedimo djelatnosti u kojima dominiraju zaposlene žene i razlike između plaća muškaraca i žena. Iako zaposlenost žena Osječko-baranjske županije u odnosu na muškarce dominira u sektoru obrazovanja i financijske djelatnosti, dok u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi čak 77 posto zaposlenih čine žene, razlika između plaća muškaraca i žena u toj djelatnosti je i do 25 posto i to na štetu žena.

Zašto postoje razlike u plaćama i unatoč tome što su žene obrazovanije od muškaraca? Dovoljno je da promatramo strukturu pojedinih poduzeća. Rukovodeća i menadžerska radna mjesta, bez obzira na privatni ili javni sektor rezervirana su za muškarce.

- Tijekom posljednjeg desetljeća položaj nezaposlenih žena u Osječko-baranjskoj županiji više se pogoršao nego položaj muškaraca. Između 2003. i 2008. godine udjel žena u ukupnoj nezaposlenosti povećao se sa 56 na 63 posto. Od 2009. do 2012. taj udjel opada, ali samo zato što se posljednjih godina na evidenciju Zavoda prijavljivalo više muškaraca i to zbog opadanje industrijske proizvodnje, u kojoj je bilo zaposleno više muškaraca - napominje Beba Madunović, rukovoditeljica Odjela analitike i statistike HZZ-a područne službe Osijek

Najveći broj zaposlenih žena u ovoj županiji danas je u trgovini, prerađivačkoj industriji i obrazovanju, a prema završenom obrazovanju, 52 posto zaposlenih žena ima srednjoškolsko obrazovanje, dok je 29 posto žena fakultetski obrazovano.

- Žene su i fakultetski obrazovanije i to za dva posto više od muškaraca, ali se nezaposleni muškaraci s fakultetom brže zapošljavaju. Konačni podaci pokazuju da je lani zaposleno više žena nego muškaraca, te one čine 51 posto ukupno zaposlenih, ali samo iz jednog razloga. Naime, žene će prije prihvatiti poslove ispod razine svog obrazovanja - upozorava Madunović.