EU

EUROPSKA KOMISIJA

10 zakona za pojednostavljenje poslovanja malih i srednjih poduzeća

Europska komisija želi pojednostaviti poslovanje malih i srednjih poduzeća smanjujući opterećenost istih preko 10 zakona. 20,8 milijuna europskih malih i srednjih poduzeća (MSP) stvaraju 85% novih radnih mjesta te zapošljavaju dvije trećine radne snage u EU i značajno doprinose inovativnosti i rastu gospodarstva.

Ilustracija   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

 U skladu sa ''Small Business Act  of 2008'', Europska komisija je stavila MSP u fokus regulative kako bi se ostvario rast i stvaranje novih radnih mjesta. U široko obuhvaćenom savjetovanju oko 1000 MSP i poslovnih organizacija identificirano je  top 10  zakona koji najviše opterećuju poslovanje. Svrha ovog širokog savjetovanja bilo je provjeriti gdje EU regulativa može manje ometati stvaranje radnih mjesta te utvrditi područja ili probleme koji će zahtijevati daljnje ispitivanje i djelovanje tamo gdje je potrebno. 

Predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso izjavio je:.. "Komisija pazi da je zakonodavna regulativa EU služi svrsi koja se očituje u pomaganju MSP kako bi lakše poslovala i stvarala rast i nova radna mjesta.To je razlog zašto želimo olakšati poslovanje poduzetnicima koji su najvažniji pokretači europskog gospodarstva. Želim zahvaliti svima koji su pridonijeli da se prepoznaju zakoni koji najviše opterećuju poduzetnike, a zajedno ćemo naporno raditi da ne razočaramo vaša očekivanja. " 

Potpredsjednik Komisije za industriju i poduzetništvo, Antonio Tajani, dodao je: "MSP koja odrađuju lavovski posao u stvaranju novih radnih mjesta u su ključni za izlazak iz krize. Naše zakonodavstvo treba biti dizajnirano u suradnji sa MSP.''.

 

Zakonodavna područja koja su definirana kao opterećujući od strane MSP su :

-         REACH (registracija, evaluacija, autorizacija i ograničavanje kemikalija)

-         Zakonodavstvo PDV-a

-         Opća sigurnost proizvoda i paket nadzora tržišta

-         Priznavanje stručnih kvalifikacija

-         Zakonodavstvo i popisi vezani uz upravljanje otpadom

-         Zakonodavstvo vezano za tržište rada

-         Zaštita podataka

-         Radno vrijeme

-         Oprema za snimanje u cestovnom prijevozu

-         Postupci za dodjelu javnih ugovora (javni radovi, opskrba i usluge)

-         Carine

 

U mnogim od tih područja (npr. stručne kvalifikacije, zaštita podataka, javna nabava i sl.) Komisija je već poduzela mjere kako bi dodatno poboljšala i pojednostavila zakonodavstvo EU (vidi MEMO/12/974). 

Savjetovanje također otkriva da MSP cijene smanjene rokove plaćanja postignuto Direktivom koja stupa na snagu 16. ožujka 2013 (IP/12/1071), kao jedno od najuspješnijih pravnih poboljšanja. 

Općenito, Komisija vrši konzultacije i ima otvoreni dijalog s dionicima, kao što su poduzetnici, socijalni partneri, organizacije civilnog društva i drugim zainteresiranim stranama kako bi se osiguralo da prijedlozi odgovaraju stvarnosti na terenu.