Gastro

KRUMPIR

Obožavani kralj svakog stola

Krumpir je nesumnjivi kralj svakog stola. Svaka sorta krumpira može se pripremiti na sto načina. Bio on bijeli, ružičasti, crveni, žuti ili ljubičasti, možemo ga kuhanjem, pečenjem, pirjanjem ili prženjem pretvoriti u neko od slasnih slatkih ili slanih velikih i malih jela.

Ilustracija
Piše: Republika.eu

Jela od krumpira postala su nezaobilazna u svakodnevnoj prehrani stoga što se lako uzgaja, urod mu je velik, zastupljen je u prehrani tijekom čitave godine, prihvatljive cijene, zasitan je, a može se jednostavno pripremiti i na najrazličitije načine. 

Srednje čvrst krumpir je pogodan za pire i pomfrit, dok mekanije sorte koje sadrže više škroba koristimo za krokete, njoke, popečke te krumpirova tijesta.

 Laicima je teško rapsoznati sorte krumpira pa valja zapamtiti najjdenostavniju podjelu: krumpir glatke kore koristimo za salate, pečenje i prženje, dok onaj hrapave kore koristimo za pripremu krumpirovih tijesta (npr. njoka, tijesta za kruh) i kašaste hrane, tj. pirea.

Dobro je znati nekoliko tajni o krumpiru.

* Pri kuhanju krumpira možete se držati pravila, 9 grama soli na litru vode.

* Guljenje kuhanog krumpira je ekonomičnije od guljenja sirovog. Tom prilikom nastaje približno 10% otpada, dok pri guljenju sirovog krumpira nastane cca 20% otpada.

* Vodu u kojoj ste kuhali krumpir možete koristiti kao osnovu za pripremu povrtnog temeljca.

* Prodiranje topline u sredinu krumpira je pri kuhanju bar dvaput put brži nego pri pečenju.

* Optimalno pečen krumpir je zlatno zapečen izvana i sočan unutra. Za takav učinak, krumpiru tijekom pečenja dolijevajte tekućinu, temeljac ili vodu ili posudu s istom postavite u pećnici da polako isparava.

* Krumpirova jela ne valja podgrijavati.

* Ako je krumpir vodenast prije pečenja ga malo nasolite i ostavite nekoliko minuta da pusti vodu. Ocijedite ga, posušite i tek onda pecite. Kriškice ili ploške možete posušiti i u ocjeđivaču za salatu.