Osječko-baranjska

VRIJEDNA INVESTICIJA

Grad Osijek u Tenje uložio četrdesetak milijuna kn

Više od četrdeset milijuna kuna kapitalnih investicija u proteklih par godina usmjerio je Grad Osijek za projekte u prigradskom naselju Tenja. U idućih mjesec dana završiti će se i radovi na novom Domu u Tenju, a značajno će se uložiti i u širenje sustava odvodnje.

Gradilište   FOTO:osijek.hr
Piše: Republika.eu/STV

Ove, ali i druge investicije bile su tema današnjeg sastanka gradonačelnika i pročelnika gradske uprave s predstavnicima Mjesnog odbora Tenja.

Tri milijuna i dvjesto sedamdeset tisuća kuna vrijednost je radova na izgradnji Doma u Tenju koji bi trebali biti dovršeni do sredine travnja. Na površini od 900 metara kvadratnih nalazit će se ovdje i bina za kulturna događanja, prostor za udruge, ugostiteljski obrt, te nove prostorije Mjesnog odbora.

"Smatram da će dobiti jedan prekrasni sadržaj sa otvaranjem upravo Hrvatskog doma u Tenji gdje će moći kulturno umjetnička društva vježbati, sugrađani dolaziti podružiti se, smatram da će to biti jedno lijepo mjesto za okupljanje, ali i sjedište Mjesnog odbora Tenja." - izjavio je gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Više od petnaest milijuna kuna u proteklih nekoliko godina uloženo je u sustav kanalizacije i odvodnje u Tenju, a danas su započeli radovi na sanaciji nekoliko prometnih pravaca koji su oštećeni tijekom posljednjih radova tvrtke Vodovod. Oni bi trebali biti dovršeni uskoro, a u idućem razdoblju Tenja će biti uključena i u 72 milijuna eura vrijedan projekt tvrtke Vodovod.

"U iduće nešto više od tri godine zaokružit ćemo priču i kanalizacije u Tenji, normalno Briješću, sjeverni kolektor, pročišćivač otpadnih voda i sve što pripada tom projektu, no ovih dana će naši sugrađani dobiti obavijest, i prema tome i nakon tog perioda ćemo izvršiti sve sanacije, kao što očekujemo i idućih petnaestak dana da se izvrše i sanacije u samom Tenju, kad govorimo o hortikulturi, cestama i nogostupima koji su evo dijelom i zbog radova bili devastirani " - dodao je gradonačelnik.

A na današnjem sastanku govora je bilo i o regionalnom odlagalištu otpada. Iako su sve aktivnosti na gradnji odlagališta zaustavljene u iščekivanju odluke, ali i strategije fonda za zaštitu okoliša, Mjesni odbor Tenja od grada je zatražio pomoć u izmjeni lokacije odlagališta. U Vijeću naime smatra kako bi se odlagalište dijelom trebalo nalaziti na području katastarske čestice Tenja.

"Zato što je sigurno to vrlo bitno ne samo za mjesto Tenja nego i za grad Osijek koji će kao jedinica lokalne samouprave imati pravo na određenu ekološku rentu. Ovako bi sve to bilo na području Općine Antunovac, a svi kamioni sa otpadom bi išli kroz naše mjesto i naravno da bi se tu kidale i prometnice i da bi to stvaralo poteškoće u prometu, što mi želimo svakako izbjeći i na neki način spriječiti ili bar ukoliko to moramo trpiti da onda na neki način grad ima određenu rentu da se to može kasnije obnoviti i da se ti problemi mogu rješavati."-izjavio je Josip Mihaljević.

U Vijeću mjesnog odbora Tenja smatraju i kako je došlo vrijeme da se u Tenju izgradi novu zgradu Osnovne škole, no gradonačelnik Bubalo upozorio je kako će u idućem razdoblju biti nemoguće dobiti suglasnost ministarstva obrazovanja za širenje mreže škola. Predložio je stoga da se u suradnji s mjesnim odborom pokuša pronaći način kako bi se proširio postojeći objekt škole.