Osječko-baranjska

PRIJEDLOG GRADSKOM VIJEĆU

Jeftinije komunalije za Osječane

Prepolovljen je iznos komunalnoga doprinosa na legalizaciju bespravno izgrađenih objekata na području grada Osijeka, dok će za poljoprivredne i gospodarske objekte te za socijalno ugrožene građane iznositi jednu kunu.

Piše: STV

Taj prijedlog upućuje gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo Gradskom vijeću, a odluka bi trebala vrijediti od prvoga siječnja ove godine, što znači da će oni koji su već platili punu cijenu za to, moći tražiti povrat novca.  Bubalo je podsjetio da je na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća dio vijećnika nije prihvatio dnevni red te je tako spriječen  rad toga tijela i onemogućeno  donošenje odluka važnih za građane Osijeka, za što taj dio vijećnika treba ponijeti i odgovornost, istaknuo je Bubalo.
Predložio je Gradskom vijeću da od 1. siječnja 2013. godine građani plaćaju 50 % ukupnoga iznosa  komunalnog doprinosa,
te da za gospodrske i poljoprivredne objekte i socijalno ugrožene građane ta naknada bude  1 kn. Retroaktivno će se vratiti novac građanima koji su u tom vremenu komunalni doprinos platili.

Gradonačelnik je najavio novi natječaj za hrvatske zastave  koje će Vodovod darovati svojim potrošačima koji uredno ispunjavaju svoje obveze, a ta se naplativost, istaknuo je, poboljšala. Bubalo je podsjetio da je 2009. godine ta gradska tvrtka zatečena s 200 milijuna kuna minusa. Zbog gubitaka u Vodovodu vode se i dva kaznena postupka protiv HDZ-ovog Željka Lijića koji je 4 mjeseca bio direktor te tvrtke.'Gubitak u visini cijeloga prihoda Vodovoda netko je napravio svojim potpisom i to za samo 4 mjeseca svojega nastupa. U to vrijeme na vlasti su u gradu bili koalicija HDZ i SDP te  dotični gospodin  Đapić.  Trebale su godine da se ispegla to stanje, rekao je Bubalo.

Istaknuo je i da je tramvajska pruga u Divaltovoj u pojedinim stavkama građena i do 120  % skuplje no što se sada gradi u Višnjevcu, te je upozorio javnost da joj se ovih dana obraćaju razni 'obmanjivači' koji pričaju o tomu da će se iz europskih fondova vraćati novac za izradu projekata: 'To je tako kada netko ne zna ništa o onomu o čemu priča, pa ih pozivam da se jave u Regionalnu razvojnu agenciju i Stjepanu Ribiću za sve informacije', rekao je Bubalo, koji procjenjuje da će RRA do kraja ove godine imati 300 ostvarenih europskih projekata i privučenih 200 milijuna Eura.

Bilo je riječi i o izgradnji pruge u Višnjevcu, radovi za sada napreduju po planu, a osim pruge izgradit će se i ostala prateća infrastruktura. Napomenuo je i kako je pruga u Divaltovoj u prosjeku koštala 30 – 40%% više od ove u Višnjevcu, a pojedini dijelovi infrastrukture čak i preko 120%.