Gospodarstvo

SJEDNIMO ZA STOL

Mrsić poziva na socijalni dijalog - ulica nije rješenje

Sindikati i dalje najavljuju prosvjede, no demantiraju da žele, kako su neki mediji donijeli, 'rušiti Vladu'. Ipak prije demantija, ministri na Vladi osvrnuli su se na mogućnosti prosvjeda, odnosno 'rušenja'...

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Media Servis

 Ministar poduzetništva Gordan Maras rekao je da sindikati imaju pravo izraziti svoj stav o bilo čemu pa tako i na taj način. Na pitanje o planu prikupljanja potpisa o dva referendumska pitanja: o raspisivanju referenduma za prijevremene izbore i o izmjeni Ustava koja će omogućiti sazivanje prijevremenih izbora, Maras je rekao.

"To je dosta neuobičajen zahtjev. Zna se kako se dolazi do prijevremenih izbora, pa neka se obrate zastupnicima, odnosno ljudima koji predstavljaju građane u Saboru RH", rekao je Maras.

Pravo je sindikata da imaju svoje akcije, ali nisam siguran koliko je to opravdano i realno, poručuje ministar uprave Arsen Bauk.

Da je štrajk legitimno pravo, smatra ministar rada Mirando Mrsić. No poziva za stol i socijalni dijalog. "I sa štrajkom i bez štrajka, moramo sjesti za stol i nastaviti socijalni dijalog za što je Vlada opredijeljena. U tijeku su razgovori oko izmjena Zakona u radu, započinjemo i druge razgovore".

Masovni prosvjedi, rušenje Vlade - Mrsić još jednom naglašava - socijalni dijalog jedino je rješenje. "Mislim da je i nama, a nadam se i sindikatima cilj izvući zemlju iz situacije u kojoj jesmo. To možemo samo sjedanjem za stol, ne i ulicom", rekao je Mrsić.