Gospodarstvo

SMANJENJE STOPE

Od 1. srpnja PDV na novine 5%

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić predstavio je na sjednici Vlade izmjene Zakona o PDV-u. Novinama će se od 1. srpnja smanjiti stopa na 5 posto...

Slavko Linić   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Smanjenje PDV-a za novinsko izdavaštvo je zadnji ustupak koji Vlada može napraviti da bi olakšala opstanak novina, komentirao je premijer Zoran Milanović.

"To je zadnja stvar koju, u smislu popuštanja poreznog pritiska, Vlada može učiniti za izdavaštvo. Sada zaista moraju dalje sami tražiti unutarnje rezerve i konkurentnost na tržištu. Dakle, to je erga omnes prema svima. Svi izdavači će od toga imati nekakvu korist ili mali predah, ali nakon toga opstat će samo oni koji ozbiljno rade posao, koji znaju gde je treba štedjeti, a gdje ulagati", istaknuo je Milanović.

Linić je najavio mogućnost smanjenja PDV-a i za još neke prehrambene artikle.

"Moram napomenuti da intenzivno razgovaramo s Ministarstvom poljoprivrede i sektorom proizvodnje hrane da možda još neke stope za hranu smanjimo s 25 na 10%. To je vrlo težak razgovor jer su zahtjevi negdje preko 2,5 milijardi kuna za smanjenje i to je ograničavajuće za naš proračun u 2013. godini", rekao je Linić.