Osječko-baranjska

FISKALIZACIJA I NAPOJNICE

Zbog 6 kuna zatvorili lokal i kaznili ih?

VIROVITICA/OSIJEK - Žele li sačuvati posao u kafićima i restoranima, konobari od uvođenja fiskalizacije trebaju dobro razmisliti hoće li i dalje od gostiju primati napojnice. Zbog viška novca u blagajni porezni su inspektori u Virovitici na pet dana zatvorili, uz dodatno izrečenu kaznu od deset tisuća kuna, jedan kafić, i to zbog zatečenih 50 kuna viška u blagajni.

Ilustracija   FOTO:Dusko Jaramaz/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Višak ne smije biti u kasi, a ako konobar “bakšu” stavi u džep - opet je moguća kazna

Ustaljena je praksa svuda u svijetu konobaru koji vas poslužuje dati napojnicu. Nju inspekcija, koja je došla u nenajavljeni nadzor, može tumačiti kao višak nastao u blagajni zbog prodaje bez računa, što se već događa po kafićima i tada kažnjava vlasnika lokala visokom kaznom, i privremenim zatvaranjem lokala”, upozorava tamnošnja ugostiteljica.

Nedorečen zakon
Vlasnik osječkog ugostiteljskog objekta “Domin” Darko Domin, sa zaposlenicima je potpisao ugovor u kojem stoji da će eventualnu novčanu nagradu od strane gostiju stavljati u posebnu posudu, dakle odvojeno od blagajne. “Očekujem odgovornost od svojih ljudi, ne možemo si dopustiti da zbog nečijeg propusta snosimo posljedice rigoroznih kazni”, rekao je.
Milan Maričak, vlasnik ugostiteljskog objekta Cesna, na čepinskom aerodromu, upozorava kako kao poslodavac mora voditi računa, jer sedam zaposlenih znači i briga za isto toliko obitelji. “Čuo sam za slučajeve zatvaranja lokala zbog viška u blagajni, i kako bismo to prevenirali zahtijevam od svojih konobara da stanje u blagajni i novčaniku mora odgovarati iznosu izdanih računa”, jasan je Maričak. Zakon o fiskalizaciji očito nije riješio problem napojnice, čije ostavljanje nije zabranjeno, no nije ni usklađeno s fiskalizacijom, što bi sada moglo doći glave mnoge vlasnike lokala, posljedično i njihove zaposlenike. 

Što treba učiniti moj konobar koji na ceh od 180 kuna dobije dvadeset kuna napojnice?"

20 posto "bakše"!?
"Po Zakonu o fiskalizaciji viška u blagajni ne smije biti, što znači da konobar odmah to treba staviti u svoj džep. Međutim, kako inspekcija, koja prije kontrole blagajne i službenog novčanika konobara ima običaj prvo u lokalu provesti neko vrijeme i prikriveno promatrati što se događa i kako se radi, mogla bi zaključiti da konobar u svoj džep stavlja novac koji je zaradio uslugom bez računa”, upozorava jedna ugostiteljica

U cehu ugostitelja kažu kako je od nadzora inspekcije sve moguće očekivati pa tako i ove mjere, koje “nemaju veze sa stvarnim životom”. 

Porezna uprava na pitanje o zatvaranju lokala zbog 50 kuna viška u blagajni, odnosno hoće li se regulirati pitanje napojnica, odgovara kako je teško povjerovati da potencijalne visine napojnica bivaju više i od 20 posto prikazanog prometa, što se često događa u nadzorima kod izdavanja računa i usporedbom s ostvarenim prometom u blagajni. No, nisu svi slučajevi zatvorenih lokala imali su 20 posto viška u novčaniku. Pokazuje to i primjer kojemu je svjedočila čitateljica Glasa Slavonije. “Stajala sam u redu u Poreznoj u Osijeku, a ispred mene je stajala uplakana žena, nisam znala o čemu je riječ dok ona nije došla na red. Zatvorili su joj lokal na nekoliko dana i kaznili je s 30.000 kuna, jer je konobar imao šest kuna viška u novčaniku”, ispričala je.