EU

HRVATSKA I SLOVENIJA

Pusić i Kajzer parafirali Memorandum o suglasnosti

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova izvijestili su da je parafiran Memorandum o suglasnosti između hrvatske i slovenske Vlade...

Vesna Pusić i Tone Kajzer   FOTO:Mediaservis
Piše: Media Servis


10:30

Na pitanje je li postignut dogovor sa Slovencima oko Ljubljanske banke, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je uoči sjednice Vlade rekla ...

"Sad ćete odmah sve čuti. Dobre su vijesti", istaknula je Pusić.

Ministrica se osvrnula i na jučerašnje događaje na Golanskoj visoravni, a na pitanje kada će zadnji hrvatski vojnik izaći iz te misije poručila:

"To vam zaista ne mogu reći. To je procedura. Mi smo tamo u okviru UN-ovih snaga, imamo i partnere. Dakle, napravit ćemo sve po pravilima koja važe", rekla je Pusić.


10:05

Memorandum su parafirali prva potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i državni tajnik u Kabinetu predsjednika slovenske Vlade Tone Kajzer.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Memoranduma bit će jedna od prvih točaka današnje sjednice Vlade.

"Dogovorili smo se s našim slovenskim kolegama i prijateljima da ovu priču oko ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora konačno privedemo kraju. Dogovorili smo se i oko teksta Memoranduma", kazao je premijer Zoran Milanović.

A Memorandum sadrži 4 elementa - isključivo se odnosi na prenesenu štednju; postpuci se pred hrvatskim sudovima stavljaju u mirovanje; u budućnosti će se sve rješavati u okviru ugovora o sukcesiji, a Slovenija se obvezuje pokrenuti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog sporazuma s EU. Da će to i učiniti, potvrdio je slovenski premijer Janez Janša.
"Slovenija će po razmjeni diplomatskih nota o ratifikaciji ovog Memoranduma, početi s postupkom ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora", rekao je Janša.

I dok Janša najavljuje da će ratifikacija biti u idućih 30 dana, mnogi se pitaju - što smo zapravo potpisali. Prema podacima HNB-a, prenesena devizna štednja hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci iznosi oko 545 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Hrvatska država za taj je iznos dala punomoć Zagrebačkoj i Privrednoj banci za tužbu protiv Ljubljanske banke. Sada se taj postupak stavlja u stanje mirovanja.

"Mislim da sam bio jasan kada sam rekao zastoj. To je institut koji ne znači definitivnu obustavu postupka. To znači zastoj. I jedna i druga strana prepoznaju da postoji taj problem i nekakav dug. Vidjet ćemo dokle možemo. Hrvatska ne misli izigravati ono što je potpisala. Dok sam ja predsjednik Vlade, to se neće dogoditi", naglasio je premijer.

Upravo se zbog prenesene štednje brine oporba. Bivši inoministar, HDZ-ov Gordan Jandroković kaže da je dobro što je kompromis postignut i što će do ratifikacije doći, no smatra da je pitanje prenesene štednje ostalo nejasno.
"I mi u ovom trenutku ne znamo što to točno znači, koliko će trajati taj zastoj i je li on možda na mala vrata uvođenje odustajanja od tužbi u slučaju prenesene devizne štednje", kazao je Jandroković.

No da nema mjesta strahu smatra predsjednik Ivo Josipović.
"Od početka sam bio optimist da će se sporazum sa Slovenijom o Ljubljanskoj banci zaključiti i da će Slovenci ratificirati pristupni ugovor", rekao je predsjednik.
"Mislim da je to dobro, da je riječ o jednom kompromisu koji otvara prostor za različite aranžmane i dogovore. Ostavimo vladama da dalje rješavaju problem", istaknuo je Josipović.

Dogovor oko Ljubljanske banke pozdravila je Europska komisija i čestitala objema zemljama.

Premijeri dviju država u ponedjeljak će u Mokricama sporazum zapečatiti svojim potpisima.