Osječko-baranjska

TVORNICA ULJA ČEPIN

Novi vlasnik osječko Žito?

Uspješno je ponovno pokrenuta proizvodnja, a Tvornicu ulja Čepin preuzima Mamba d.o.o Marka Pipunića. Od trenutačnih 200 zaposlenika, ostat će raditi 150, izjavili su danas u Čepinu Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, i Ivica Vrkić, predsjednik Uprave uljare. Odluka pred Vladom za dva tjedna.

Radnici čekaju novog vlasnika   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu/STV

Tvornica ulja Čepin na pragu je svoje privatizacije. Nakon duge borbe za opstanak, prestanka proizvodnje vlastitoga branda, pred njom je, čini se, oporavak. To se može iščitati iz izjava ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka koji je posjetio čepinsku uljaru i tom prilikom otkrio tko će biti novi vlasnik. Naime, u zadnjih su mjesec i pol dana stigle  dvije obvezujuće ponude za čepinsku Uljaru, a uvjete je ispunila samo ona tvrtke Mamba d.o.o. u vlasništvu Marka Pipunića, vlasnika Žita. Uljaru će kupiti za jednu kunu, uz obvezu u sljedeće dvije godine u tvornicu uložiti 295 milijuna kuna. Vrdoljak je objasnio da je to ponuda koja jamči investicije u nove tehnologije i nove proizvode, ali će se konačna odluka donijeti na sjednici Vlade 21. ožujka.

Helena Žeravica, sindikalna povjerenica u Uljari, kaže kako radnici sada konačno vide da njihova tvornica ima budućnost, a traži i da u kupoprodajni ugovor uđu zahtjevi radnika, kao što je zadržavanje sjedištva tvrke, zadržavanje proizvodnje, nastavak plana zbrinjavanja radnika, bez daljnjih otpuštanja. Inače, u Uljari sada radi 206 zaposlenika, a programom zbrinjavanja ta će se brojka svesti na 150. Svemu tomu jamstvo bi trebala dati i hrvatska Vlada.

Inače, Uljara Čepin je prije nekoliko mjeseci ponovno počela proizvoditi svoj brand suncokretova ulja i uspješno ga vratila na trgovačke police, a radnicima su plaće redovite.