Osječko-baranjska

NAJAVA

Osječki proljetni sajam

20. jubilarni Osječki proljetni sajam održat će se od 8. do 10. ovog mjeseca. Na 2000 zatvorenog i 5000 četvornih metara otvorenog prostora na sajamskom prostoru Pampas okupit će 180 izlagača iz zemlje i inozemstva koji će najvećim dijelom predstavljati poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Osječki proljetni sajam   FOTO:www.os-sajam.hr
Piše: Radio Osijek

Tri sajamska dana bit će obogaćena brojnim stručnim predavanjima posvećena također  poljoprivrednoj tematici, među kojima izdvajamo legalizaciju poljoprivrednih zgrada te višestruku sukladnost u poljoprivredi. Tradicionalni parter na sajmu je Hrvatska gospodarska komora, županijska komora Osijek. Predsjednik Zoran Kovačević i ovom je prigodom upozorio na probleme koji će se dogoditi ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Važno je zadržati prijateljske odnose s članicama Cefte, ali i osvijestiti hrvatske potrošače o kvaliteti domaćega proizvoda.Smatra kako bi trebala pomoći i država koja bi smanjenjem PDV-a na hranu mogla utjecati na povećanje domaće potrošnje. Podsjetio je kako je u Hrvatskoj PDV na hranu 25 posto, dok je primjerice u Sloveniji 8 i pol, a u Austriji 10 posto.


Valja istaknuti kako ni četiri mjeseca prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju nisu poznati detalji dogovora s Briselom koji bi trebali utvrditi uvjete trgovanja Hrvatske sa zemljama Cefte.