Politika

SDP IPAK POGRIJEŠIO

Opačić se ispričala zbog propusta

Priča oko kašnjenja objave godišnjeg financijskog izvješća SDP-a rezultirat će prijavom DORH-u i saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Milanka Opačić   FOTO:Slavko Midzor/PIXSELL
Piše: Media Servis

Tako su danas poručili iz Državnog ureda za reviziju iz kojeg stiže i vijest kako SDP nije govorio istinu kada je rekao da su ih obavijestili o kašnjenju. Istodobno, potpredsjednica Stranke Milanka Opačić poručila je da im je zbog svega žao i da će stranka poštivati zakonske odluke...

- SDP nas nije kontaktirao, a i da nas je kontaktirao, ništa se ne bi promijenilo, zato što su zakon i rok tu - rekla je danas za Media servis glasnogovornica Državnog ureda za reviziju Biserka Čoh Mikulec opovrgavajući jučerašnje priopćenje te stranke u kojem stoji da su zbog hitne hospitalizacije i operativnog zahvata odgovorne osobe bili prisiljeni izvijestiti Državno izborno povjerenstvo i Ured za državnu reviziju o izvanrednim okolnostima zbog kojih je financijsko izvješće s objavom kasnilo dva dana.

- Mogu samo reći da je samo očito uslijed medijskog pritiska bilo i nekih nespretnosti, mogu reći i šlampavosti i da neke informacije nisu bile točne- pokušala je objasniti potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić, a na novinarsko inzistiranje da kaže jesu li Ured za reviziju izvijestili ili nisu tek je rekla.

- Koliko znam, obaviještena je FINA i to je valjda i jedina obavijest koja je išla.

Sve se to dogodilo, ponovila je danas još jednom Opačić, zbog hitnog operativnog zahvata djelatnice u računovodstvu. Žao nam je zbog svega, ispričavamo se javnosti, ali podsjećam da SDP nikada ništa nije skrivao, poručila je potpredsjednica stranke.

- Mi smo mogli birati ili da pošaljemo nepotpuno izvješće ili da zakasnimo dva dana. Evo, dva dana smo zakasnili - rekla je Opačić.

- To je izvješće danas stiglo. Dostavili su ga osobno - kaže glasnogovornica Državnog ureda za reviziju.

Ističe da svi oni koji financijska izvješća nisu dostavili u roku imaju jednak tretman.

- Državni ured za reviziju će postupiti prema odredbama ovog zakona na način da za sve one, koji nisu dostavili godišnje financijske izvještaje u zakonskom roku, nisu ih u zakonskom roku objavili na svojim web stranicama, postupit će prema člancima po kojima mora postupiti i o tome izvijestiti Državno odvjetništvo i saborski Odbor- pojasnila je Čoh Mikulec.

U DIP-u doznajemo kako su od SDP-a zatražili pisano izvješće o tome kada su službeno objavili financijsko izvješće, a nakon čega će poslati priopćenje.I dok iz SDP-a poručuju da su spremni na kaznu i da će je apsolutno prihvatiti, šef Transparency Internationala Hrvatske Nikola Kristić poručuje - bilo kako bilo, nije poslana dobra poruka.

- Nije dobra zato što je proklamacija SDP-a kao vodeće stranke u ovoj koaliciji na vlasti bila sasvim drugačije postupanje od prethodne vlasti, odnosno od prethodne stranke - istaknuo je Kristić te zaključio: - Trebalo je to prevenirati i ozbiljnije pristupiti cijelom problemu.