Politika

MINISTARSTVA

Pusić i Mrkić o odnosima Hrvatske i Srbije

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije, Vesna Pusić i Ivan Mrkić sastali su se u Zagrebu i razgovarali o nizu otvorenih pitanja: europske suradnje, pitanja nestalih, o pograničnom režimu, položaju nacionalnih manjina, a dogovorena je i mješovita komisija koja će se baviti rješavanjem tih problema...

Vesna Pusić i Ivan Mrkić sastali su se u Zagrebu   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Media Servis

Što se tiče međusobnih tužbi za genocid, hrvatska ministrica Pusić je istaknula.

''To je što se nas tiče, tema koja može doći na dnevni red kad riješimo neka prethodna pitanja o kojim smo ministar Mrkić i ja govorili. Pitanje nestalih je prvo od tih pitanja, pa pitanje osumnjičenih i procesuiranih za ratne zločine'', rekla je Pusić te vezano za presude Haaga, hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, ali i prošlotjednu srbijanskom generalu Perišiću, ponovila kako je stav Hrvatske nepromijenjen.

''Kad ste se jednom odlučili za institucionalnu proceduru kroz međunarodno pravosuđe, onda tu proceduru prepoznajemo i poštujemo i onda kad nam se čini da je presuda u skladu s onim što smo mislili, bez obzira o kome se radi, i onda kad nam se tako ne čini'', istaknula je Pusić.

Govoreći o tužbama za genocid, ministar Mrkić je poručio.

''Mi hodamo zajedno prema točki gdje bi odustali od tužbi, no potrebno je ipak prijeći određen put. Normalno da nam je to cilj, jer ne bismo voljeli da se tim tužbama i uopće procesuiranjem, razvijaju stanja koja ne pridonose zdravlju ni jednoj naciji'', kazao je Mrkić te komentirao haške presude.''Vi znate da su ti komentari o haškim presudama irelevantni, a ja mogu osobno reći da mi je drago jer je Perišić oslobođen", istaknuo je Mrkić.