Gospodarstvo

SOCIJALNI UGOVOR

Brodosplit i DIV potpisuju ugovor do prvog travnja

SPLIT - Socijalni ugovor radnika Brodosplita i novog vlasnika tvrtke DIV trebao bi biti potpisan do prvog travnja, najavili su danas predstavnici triju sindikata zastupljena u Brodosplitu koji su ujedno i potpisali ugovor o zajedničkom nastupu...

Splitsko brodogradilište   FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
Piše: Media Servis

Radnički, Nezavisni i Sindikat metalaca okupljaju najveći broj radnika u splitskom škveru, a danas su poručili radnicima da ne potpisuju otkaze do usuglašenja Socijalnog ugovora.

"Mi ne odustajemo od toga da tehnološkog viška nema, do onog trenutka dok se ne napune navozi. Isto tako, danas smo poslali jasnu poruku da su svi sindikati koji djeluju u brodogradilištu jedinstveni, da se bore za ova prava i sporazum koji se priprema o visini otpremnina, a garantira ga ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, zapravo nam daje za pravo da u jednoj zajedničkoj sinergiji, budućnost brodogradišta dovedeno na one grane koje su bile nekada prije 10 ili 15 godina", rekao je predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević.

Sindikalisti su poručili kako novom vlasniku žele biti partneri, ali i ne odustaju od svojih zahtjeva.

Jedan od njih je i 25 posto dionica Brodosplita koje traže da novi vlasnik ustupi radnicima besplatno, a koje su im nužne kako se u restruktuiranju ne bi promijenila djelatnost tvrtke.

"Vezano za otpremnine, koje su isto aktualna tema, tu smo inzistirali da one budu, u slučaju viška radnika, a nažalost, bit će ga, u iznosu od najmanje 6400 kuna kako je to bila dosadašnja praksa recimo u Kraljevici. Smatramo da bi svaki drugi odnos bio diskriminirajući u odnosu na naše radnike. Tu imamo saznanje da se kupac obvezao da će u tu svrhu investirati 230 milijuna kuna", rekao je dopredsjednik Nezavisnog sindikata Pavle Matošić.

Ovom prilikom su i vlasniku tvrtke DIV, Tomislavu Debeljaku poručili da s radnicima i sindikatima prestane komunicirati preko Facebooka.

"Imamo sugestivne izjave gospodina Debeljaka, koji napiše, kad dođem u škver, svim radnicima ću kupiti mobitele da ne moraju samnom komunicirati preko sindikata. To se zna što znači i mora se zaustaviti. Gospodin Debeljak mora prihvatiti da ovdje postoje sindikati koji su vrlo dobro organizirani i da ćemo ga mi vrlo brzo razuvjeriti u neke stvari, ako misli da će mu neke stvari proći kako je zamislio. Naš cilj je da razvijemo neki suradnički odnos", naglasio je Matošić.

Ali ovo je samo dio postova Tomislava Debeljaka koje su sindikati uvezli u cijelu malu knjigu.

"Najnovija objava na našem Facebooku kaže da je dan kada je Brodosplit postao pošteniji. Znači, potpisivanjem ugovora ovi svi ljudi u škveru su bili nepošteni, sada su postali pošteni. Koji su to lopovi u škveru, neka upre prstom u njih i neka ih prozove imenom i prezimenom. A kaže, sve one koji su bili protiv novog škvera, napadali i opstruirali na bilo koji način sa željom da škver pretvore u pepeo, ćemo procesuirati. Što je on, sudac Općinskog suda, koga će on procesuirati? Mi bi voljeli da se ta priča zaustavi", poručili su sindikalisti splitskog škvera.