Društvo

PONAVLJANJE POSTUPKA

Vrhovni sud poništio presudu u slučaju Indeks 3

ZAGREB - Vrhovni sud poništio je presudu u slučaju 'Indeks 3' protiv 19 optuženih za korupciju i kupovanje ispita na Ekonomskom fakultetu. Odvjetnica Deše Mlikotin-Tomić, Jadranka Sloković, Media servisu je potvrdila kako je razlog poništenja povreda prava na obranu te da će postupak krenuti ispočetka...

01.02.2010., Zagreb - Zupanijski sud u Zagrebu, sudjenje INDEX 3   FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
Piše: Republika

"Naravno da smo vrlo zadovoljni jer je doista stav obrane bio i ranije da ova početna prava obrane nisu poštovana od strane Prvostupanjskog suda. Vrhovni sud je ukinuo predmet zbog bitnih povreda odradaba kaznenog postupka i to prije svega, zbog povrede prava na obranu", kazala je Sloković.

Pojašnjava kako su ukupno prihvaćena svega tri dokaza prijedloga obrane.

"Isto tako, određeni prijedlozi obrane su odbijeni bez ikakvog obrazloženja, a i određenim okrivljenicima nije dana mogućnost da se očituju o provedenom dokaznom postupku. To su neke suštinske stvari i Vrhovni sud je utvrdio da se ne može upuštati u procjenu utvrđenih činjenica obzirom da procesne pretpostavke za prikupljanje činjenica, nisu provedene kako treba", ističe Sloković.

Sada slijedi ponavljanje cijelog postupka za sve okrivljenike.

"Mi praktički počinjemo postupak iznova. Obzirom da sudac koji je presudio u prvom stupnju je sada u istrazi, smatramo da će očito doći i neki drugi sudac. Prema tome, krećemo iznova i imamo novu šansu za utvrđivanje tih nekih činjenica koje mi smatramo ključnima", zaključuje Sloković.

Podsjetimo, u aferi 'Indeks 3', od 19 okrivljenih, 14 ih je dobilo uvjetne kazne, a njih 5 nepravomoćne zatvorske kazne.