Društvo

ŠUKER

HDZ je imao dovoljno novca

ZAGREB - U nastavku suđenja u slučaju Fimi media svjedoči bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker...

Ivan Šuker na suđenju Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Media Servis

Šuker je posvjedočio da se ne sjeća da je Predsjedništvo raspravljalo o financijskim odlukama do 2007. godine. Rekao je da nije čuo za plaćanja na crno i "na ruke", niti za crni fond, istaknuvši kako je HDZ imao dovoljno novca.

"Stranka je 2007. godine, po Zakonu o financiranju političkih stranaka, imala 20-ak milijuna kuna redovnih prihoda i bila je procjena da bi, ako ostanemo na istom broju zastupnika, na ime onih sredstava koje dobivamo za kampanju iz državnog proračuna, trebali dobiti dodatnih 20 milijuna kuna i mislim da to čak imate i u financijskom planu za 2007. godinu", rekao je Šuker.

Bivši ministar financija istaknuo je da su po saborskom zastupniku dobivali između 300 i 330.000 kuna, dok su zastupnice dobivale 10 posto bonusa te da se sredstva određuju s obzirom na troškove proračuna, o čemu odluku donosi saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

"To je u vrijeme kad smo imali 66 zastupnika, za HDZ bilo na razini 20-ak milijuna kuna. U nalazu državne revizije i financijskom izvješću može se vidjeti da su te godine bile veće donacije i normalno imate sredstva od članarina. Do tada su svi stranački dužnosnici plaćali članarinu od tri posto na svoju plaću. Smatram da je stranka imala dovoljno novaca", kazao je Šuker.

Što se tiče Fimi medije, za nju je, kaže prvi put čuo iz medija.

"Za to da bi Fimi media trebala biti marketinška organizacija HDZ-a, nikada nisam čuo. Za Fimi mediju sam prvi put čuo kad su počeli novinski napisi jer moje Ministarstvo nije imalo nikakve poslove s Fimi medijom niti je s njom išta radilo", istaknuo je Šuker.

Na pitanje odvjetnika bivšeg premijera Ive Sanadera, Čede Prodanovića je li poznavao vlasnicu Fimi medije, Nevenku Jurak, Šuker je rekao da je nije imao prilike "niti upoznati, niti sresti".

Demantirao je i da je Ivanu Jarnjaku rekao da se u carini broje "neki penezi", dodavši da taj izraz niti ne koristi.

Na klupi za svjedoke danas su se trebali naći i smijenjeni čelnici Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo i Mario Crnjak, no ispričali su se zbog bolesti.