Brodsko-posavska

PROSVJED RADNIKA PROJEKTGRADNJE

Samo tražimo svojih sedam plaća!

Predstečajna nagodba Projektgradnje prolazi planirane faze, onim tijekom kako je to zakonski i predviđeno, ali nezadovoljni radnici više ne mogu čekati. Njih pedesetak se okupilo pred Projektgradnjom i tržili su isplatu plaća.

Piše: Republika.eu / SBonline

Poštivajući tijek predstečajne nagodbe s kojom je Projektgradnja započela krajem prošle godine, uslijedilo je Izvješće ovlaštenog revizora, Izjava da sklopljena nagodba neće utjecati na tražbine radnika, Opis pregovora s vjerovnicima. Zaključak o imenovanju povjerenika predstečajne nagodbe, Rješenje o otvaranju postupka predstečajne nagodbe i tako sve redom do 25. veljače, kada je bio posljednji dan za prijavu verovnika. Na red polako dolazi ročičšte na kojem će se vjerovnici očitovati o planu uprave. Predrag Filajdić kao predstečajni upravitelj, uvjeren je kako je plan dobar i ostvariv i kako tvrtka ima šansu. Naime, u postupku nagodbe to znači da bi Projektgradnja mogla biti spašena i opstati na tržištu, ali sve će se potvrditi ili neće,  nakon ročišta u utorak. Vjerovnici su podjeljeni u nekoliko skupina, a radnicima firma duguje nešto više od 5 milijuna kuna.

Na predviđenom ročištu, dakle u utorak, koji je pred nama, plan će od strane vjerovnika biti razmatran te će se izjasniti prihvaćaju li ga ili ne. Vjerovnici prema popisu kojeg su predali u predstečajnoj nagodbi od Projektgradnje potražuju iznose od par tisuća kuna do par milijuna kuna a Agrokor je jedan od najvećih vjerovnika, s kojim je navodno postignut dogovor. To znači prema tumačenju odgovornih, Željka Čugure i Predraga Filajdića da bi u periodu od naredna dva mjeseca na račune radnika trebale sjesti i prve plaće.

Radnici su, kako kažu samo, došli podsjetiti da od svojih plaća neće odustati i da im je dosta čekanja, jer nemaju više za život i da su ih ostalom oni i zaradili. Pred Projektgradnjom je pokušaj spašavanja firme i nadamo se da nećemo mi biti jedini koji se neće uspjeti naplatiti, rekli su okupljeni nezadovoljni radnici. Iako ih se jučer okupilo pedesetak, iste sudbine je i ostalih oko 250 radnika, koji nisu dobili plaće od prošlog ljeta, navodi se na SBonline.

IZVOR: SBonline.net