Gastro

ZDRAVA PREHRANA

Hranom protiv umora

Stalno se osjećate loše, umorni ste i iscrpljeni. Ne pronalazite uzrok za takvu malaksalost zbog koje ne možete normalno funkcionirati. Objašnjenje bi moglo biti u sindromu kroničnog umora ...

Zdrav doručak   FOTO:Jurica Galoic/PIXSELL
Piše: Republika

 Takvo stanjedoc. dr. sc. Darija Vranešić Bender objašnjava:

- '' To je poremećaj koji uzrokuje neobjašnjivi, stalni i iscrpljujući umor. Život uz kronični umor ponekad može biti poprilično frustrirajući s obzirom na to da većina ljudi ne razumije što je kronični umor ni zašto i kako se razvija. Zbog toga je i izbor terapije često ograničen. Iako kronični umor ne utječe na skraćenje životnog vijeka, i te kako može utjecati na kvalitetu života'' -.

Mnoge osobe koje pate od sindroma kroničnog umora imaju tjelesne simptome za koje se liječničkim pretragama najčešće ne može pronaći uzrok. Uz kronični umor često se javlja i upala grla, problemi s pamćenjem i koncentracijom, opća bol, glavobolje, poteškoće sa spavanjem i osjetljivost limfnih čvorova – ističe nutricionistica.

Među najuspješnijim terapijama za sada je kognitivno-bihevioralna terapija (razgovor s psihoterapeutom koji pomaže osobi da se nosi s poremećajem) te postupno vježbanje. Ostali oblici terapije uključuju lijekove.

Još jednom treba napomenuti važnost doručka!

Nutricionisti uvijek upozoravaju ne štetnost preskakanja doručka.

- ''Preskakanje doručka dovodi do niza pogrešaka poslije tijekom dana – organizam dolazi u stanje smanjene razina šećera u krvi (hipoglikemije), opada moć koncentracije, dolazi do smetenosti, anksioznosti, u nekim slučajevima i do agresivnosti (naročito u djece). Stoga tih desetak minuta utrošenih na pripremanje zdravog doručka ne treba smatrati izgubljenima. Valja uživati u komadima svježeg voća, integralnom kruhu ili žitaricama, mekinjama, nemasnom siru ili mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti (do 0,9%) te svježe iscijeđenom soku (poželjna mješavina voća i povrća). Tako se organizmu osiguravaju proteini, složeni ugljikohidrati i antioksidansi '' - zaključuje nutricionistica.