Gastro

PREHRANA

Doručak-najvažniji obrok dana

Svi smo kao djeca slušali da je doručak najvažniji obrok dana što je i istina, no danas ga većina ljudi preskače, donosi portal Žena.hr.

Doručak   FOTO:Boris Scitar/Vecernji list
Piše: Republika.eu

Iako ga mnogi ne preskaču namjerno, ima i onih koji misle kako je izbjegavanje doručka dobra strategija za mršavljenje što je zapravo daleko od istine jer tijelo očekuje energiju nekoliko puta dnevno počevši od jutra, tako da je doručak ustvari dobar i poželjan ukoliko želite izgubiti kilograme.

No osim što je važno ne preskočiti doručak, važno je i što doručkujemo, a zdrav doručak trebao bi se sastojati od proteina i vlakana. Proteine možemo dobiti iz nemasnog mlijeka, jaja ili soje, a vlakna iz žitarica, voća i povrća. Dobar primjer zdravog doručka je tvrdo kuhano jaje, naranča i zdjelica cjelovitih žitarica sa malo nemasnog mlijeka

Za doručak bi trebalo izbjegavati slatka peciva i krafne ili žitarice pune šećera jer su one samo prazne kalorije od kojih dobivamo samo na težini. Bijeli kruh i pecivo bi isto trebalo izbjegavati jer su brzo probavljivi i nakon nekoliko sati osjetit ćemo glad i umor, kao i prženu hranu, čokoladice i peciva iz vrećice, a s kavom ne bi trebalo pretjerivati jer ona nije zamjena za doručak.

Namirnice kao što su žitarice koje sadrže malo šećera i koje će vas ujutro podići i bez kofeina u jutarnjoj kavi, jaja, tost, svježi voćni sok, zobene pahuljice, voćna salata pa čak i palačinke s vremena na vrijeme, idealne su za zdrav početak dana. 

Dobro doručkovati nije tako teško kao što mislite. Sutra ujutro se sjetite ovoga što ste pročitali, da je doručak najvažniji obrok dana i primjetit ćete koliko ćete se bolje osjećati ujutro, ali i ostatak dana kad ga ne preskočite.