Društvo

DRASTIČNE PEDAGOŠKE MJERE

Ravnatelj oduzima đacima mobitele do kraja godine

U većini škola pravilo je da mobiteli budu isključeni za vrijeme nastave, pa i pod odmorima

"Snimaju kolege i učitelje i stavljaju to na Facebook. To nije u reu. Ismijavaju se. Došao sam do zida..."   FOTO:Dominik Grguric/PIXSELL
Piše: Republika/Večernji list

Ravnatelj OŠ “Vladimir Nazor” u Dugoj Resi Krešimir Božićević odlučio se na drastičan potez, donosi Večernji list. Učenicima koje tijekom nastave zatekne s mobitelom uređaj se oduzima do kraja godine.

– Nisam protiv mobitela i novih tehnologija, ali ovo više nema smisla. Ima toliko negativnih ocjena, a završetak školske godine brzo će doći. Radim to zbog djece. Nova su ‘pravila igre’. Nema zaključivanja ocjena na polugodištu, a za upis u srednju gledaju se one od petog, šestog, sedmog i osmog razreda. Apeliram na roditelje, to je zbog njihove djece – poručuje ravnatelj Krešimir Božićević.

Upozoravao od rujna

Prema članku 13. Pravilnika o kućnom redu škole, mobiteli u školi strogo su zabranjeni. Prema tom tumačenju, učenici mobitele i slične aparate ne smiju koristiti na nastavi, a najstrože je zabranjeno koristiti ih za snimanje učitelja i drugih učenika za vrijeme nastave i odmora. Učitelj je ovlašten učeniku oduzeti mobitel ako uoči ‘prekršaj’, a o svemu mora obavijestiti roditelje. Iako su o novom školskom redu mišljenja podijeljena, činjenica je da se korisne naprave sve češće zloupotrebljavaju, posebno u školama.

– Snimaju sebe, svoje kolege, učitelje, stavljaju to na Facebook i ismijavaju se međusobno. To nije u redu. Od rujna prošle godine upozoravao sam da se mobiteli ne koriste za vrijeme nastave. Upozorio sam na to i roditelje. Međutim, na kraju sam došao do zida. Red i disciplina su nužni. Postavlja se pitanje kako motivirati učenike. Postoje pravilnici i zakoni i oni su super. No, što je s obvezama učenika? – pita se Božičević.

Dosad je oduzet jedan mobitel. I dok dio roditelja negoduje, jer smatraju da su mobiteli njihova privatna imovina, ostali se slažu da su strože mjere potrebne, odnosno da djecu treba upozoriti da se koncentriraju na učenje.

Za kaznu - u ormar

Potez dugoreškog ravnatelja stručnjaci će okvalificirati kao drastičan. Ne samo zato što zapravo nitko nema pravo otuđiti nečije vlasništvo.

– Nije svrha u školi kažnjavati ili natjerati roditelje da kupuju nove mobitele, već upozoriti djecu da je nepristojno na javnim mjestima koristiti mobitel i ometati druge i nastavu. U razgovoru s pedagogom ili psihologom, djeca to uglavnom shvate – kaže prof. Ivana Sabol, psihologinja u zagrebačkoj srednjoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna. Mobitel u đačkoj torbi koristan je prije svega, dodaje, kad se nešto dogodi, dođe li do promjene nekog plana kod kuće itd., a posebno je koristan kako bi zaposleni roditelji znali da je dijete, osobito mlađe, iz škole stiglo kući bez problema.

– U školama se traži da djeca isključe mobitele, čak i pod odmorima. Dogodi li se da učenici to zaborave, uglavnom se ispričaju, ali u slučajevima kad se to ponavlja ili ako se igraju mobitelima pod klupama, bilo je primjera da se mobitel spremi u ormar dok roditelj ne dođe. Nakon razgovora se to ipak riješi pedagoški. Oduzeti ga dulje, pretjerano je – kaže I. Sabol te domeće da su, za razliku od srednjoškolaca, manja djeca u osnovnoj školi zaigranija.

Ministarstvo nema pravila

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta napominju da su učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ostali radnici u školskim ustanovama dužni, prema članku 70. Zakona o odgoju i obrazovanju, poduzimati mjere zaštite prava učenika. U tijeku je izrada pravilnika kojim će se propisati način postupanja  te obveze prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima.

– Budući da je sve češće elektroničko nasilje (cyberbullying), putem interneta, videa ili mobilnih telefona, navedenim će se pravilnikom propisati i načini postupanja, odnosno mogućnosti zaštite učenika u školama – kažu u Ministarstvu.