Razno

STUDENSTKI ŽIVOT

Savjeti za štednju

Jedna od čitateljica portala 24sata.hr donosi nekoliko savjeta kako uštedjeti jer je određenim budžetom (bez stipendije) teško je udovoljiti sebi i ostati bez grižnje savjesti. 

Ilustracija: studenti   FOTO:Davor Puklavec/24sata
Piše: 24sata

Čitateljica portala 24sata donijela je neke savjete kako sve studenti (a nešto se može primijeniti i na odrasle) mogu uštedjeti:

1) Eko vrećica
Mlijeko, kruh i potrepštine svi kupujemo po trgovinama, pekarama, a vrećice nam se neprestano trpaju u ruke i rijetko kad su besplatne. Neke naplaćuju čak do 3 kn. (Kava u menzi= 2,85). Za vrećicu?! Koja pukne kad izađem van. Zato je platnena vrećica odlično rješenje, po marketima nisu skupe (do 15 kn), a vijek trajanja im je dug. Usput pazimo na okoliš. Za studentice koje brinu o izgledu, u Accessorize-u postoje platnene torbe s natpisima za 25 kn, možeš ju nositi i kao torbicu uz ležeran stil.

2) Trgovinske kartice (DM, Bipa)
Koristim i jednu i drugu. S Bipinom karticom nema bodova, no dobijem popust na određene artikle. Također, Bipa svakih 6 mjeseci (ako se ne varam) dijeli kupone za studente s kojima se ostvaruje popust na određenu marku kozmetike i do 35% svaki mjesec. U DM-u kupujem redovito ono što je ondje najjeftinije, skupljam bodove koje kasnije zamijenim za knjižicu s kuponima s kojima ostvarujem popust. Odlični su jer daju popuste i na sredstva za čišćenje, a ne samo kozmetiku.

3) Knjige, skripte, kopiranje
Kad krene semestar, prozuji po oglasima na faksu tko prodaje koje skripte, kopirane knjige jer je tako jeftinije nego da posuđuješ knjigu i kopiraš ju sam. Ako već nešto i moraš sam kopirat ili printat seminare, potrudi se pronaći one koje imaju popuste za studente (To većinom nisu one u neposrednoj blizini fakulteta).

4) Kino
Za studente je previše izdvojiti oko 50-ak kuna za ulaznicu i kokice. Možda i više. No ništa ne fali druženju uz film u stanu kod kolege. Najpametnije je da svatko donese što želi piti i grickati. 

5) Izlasci, clubbing
Prije se izlazilo subotom. Pa se spojio petak i subota. Sada je već i četvrtak studentski dan/večer. Smanji izlaske u klubove na jednom u mjesecu (bit će bolje kad to iščekuješ). Da ne bude dosadno, ostalim vikendima skupite se za Filmsku večer, Casino night, Karaoke i sl.

6) Web SMS
Pretplata sama govori za sebe. Uvijek ju preplatiš. Bonovi se brzo troše. Uz njih ili uz kontroliranu pretplatu, registriraj se na stranicu svog operatera, znam da T-mobile i Vip imaju uslugu web sms.

7) Štednja
U svemu tome stignem i štedjet. Odlučila sam sve kovanice manje od 2 kn spremati sa strane. Ako baš ne budem u škripcu, ne diram ih. Nakon mjesec dana skupi se oko pedesetak kuna. S time je najbolje kupiti nešto za sebe, za pohvalu, ukoliko nisu jako potrebni za nešto važnije.