Osječko-baranjska

EKOLOGIJA

Solarna elektrana na krovu škole

Strojarska tehnička škola i Elektrotehnička i prometna škola od danas su bogatije za solarnu električnu centralu koja je instalirana na krovu zajedničke zgrade.

Solarna elektrana   FOTO:Marko Prpic/PIXSELL

Sa snagom od 30 kilovata, centrala će proizvedenu električnu energiju isporučivati HEP-u koji će školama za to plaćati naknadu.

Investiciju vrijednu oko 600 tisuća kuna u potpunosti je pokrila tvrtka SEG d.o.o. iz Osijeka, koja je i projektirala te instalirala ovu fotonaponsku centralu. Uz financijsku korist, školama će pomoći i na mnogo drugih razina.

"To bi se ogledalo na način da će i naše škole dobiti jedan stanoviti pomak u ugledu među potencijalnim učenicima, kolegama iz drugih škola, ali isto tako vidim jedan pilot projekt u našoj školi koji će se onda širiti na različite druge škole srednje pa i osnovne, u našoj županiji" - rekao je Ivan Kuleš ravnatelj Strojarsko-tehničke škole Osijek.

Učenici ovih škola o solarnoj energiji više neće učiti samo iz knjiga ili uz pomoć interneta, već na stvarnom primjeru. Uz promatranje sklapanja samih fotonaponskih panela, na displeju postavljenom u predvorju, svakodnevno će moći provjeravati vrijednosti proizvedene i potrošene energije, emisije CO2, ali i ostvarene zarade. Upravo je ovakva edukacija najveća vrijednost nove elektrane. 

"Uvođenjem novih kurikuluma, novih nastavnih programa učenicima ćemo predstaviti korištenje obnovljivih izvora energije. Ova fotonaponska elektrana je samo jedan dio svih obnovljivih izvora energije koji se mogu iskorištavati, a učenik će na jednom praktičnom primjeru moći uočiti kvalitete i značajke pojedine elektrane" - govori Antun Kovačić nastavnik u Elektrotehničkoj i prometnoj školi