Gospodarstvo

PESIMISTIČNE PORUKE PREDSJEDNIKA JOSIPOVIĆA

Bijeda koja hoda ulicama pokucat će na naša vrata

Nadan Vidošević zove na konsenzus sve aktere društva jer, kako upozorava, nema tog genijalca ni strategije koja bi mogla zemlju izvući iz krize.

Ivo Josipović na dodjeli nagrada nagrada Hrvatske gospodarske komore Zlatna Kuna   FOTO:Petar Glebov/PIXSELL
Piše: Republika/Večernji list

Prema navodima Večernjeg lista, pozivanje na konsenzus obilježilo je dodjelu nagrada Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore. Njezin predsjednik Nadan Vidošević zove na konsenzus sve aktere društva jer, kako upozorava, nema tog genijalca ni strategije koja bi mogla zemlju izvući iz krize.

- Ovo je kristalna dvorana uspjeha, ali iza ovih vrata stanuje siromaštvo. Bijeda koja hoda ulicama pokucat će na naša vrata, a taj bol siromaštva i bijede osjetit će mnogi od nas koji smo u ovoj dvorani - poručio je predsjednik Ivo Josipović, pa najavio da bi uskoro moglo biti i više od 370 tisuća nezaposlenih. Zato traži konsenzus politike, gospodarstvenika iz kojeg se ne smije isključiti ni zahtjeve siromašnih i nezaposlenih, a gospodarstvenike je upozorio da je društveno odgovorno poslovanje brinuti za svako radno mjesto i ulagati u širenje proizvodnje. Promijeniti društveni model koji nema cilja, a koji je u 30 godina nabildao vanjski dug s 2,4 na 45 milijardi eura, nužno je, poručuje Vidošević, napominjući da se nijedan sloj društva neće bez borbe odreći svojeg lena.

- Srce Hrvatske je ministarstvo financija jer iz tog resora izlazi 2,5 milijuna dohodaka i dok je samo 200 tisuća ljudi zaposleno u industriji politika će se obraćati onima koji o tom srcu ovise - poručio je Vidošević.

 Zlatnu kunu za najbolju veliku tvrtku u 2012. dobio je AD plastik iz Solina, najveći izvoznik plastičnih djelova za automobile, koji je u 25 postotnom vlasništvu svojih zaposlenika. Inovacije godine su anatomski jastuk Pospanko iz Bernarde te RASCO-ovo malo vozilo Muvo. Najbolji osiguravatelj je Allianz, a banka - Erste Banka. - Ne mogu biti zadovoljan, jer smo u zadnjih pet godina propustili puno prilika, više nema vremena - poručio je Petar Radaković, čelnik banke. Šestan-Buch, proizvođač vojne opreme koji je opremio 500 tisuća vojnika iz više od 50 država najbolja je mala, KONČAR-Mjerni transformatori srednja tvrtka. Akademkinja Alica Werthelmer Baletić primila je Zlatnu kunu za životno djelo, a demografkinja je zaključila da je u svom radu uspjela kada je i HGK prepoznao da je radna snaga i demografija presudna za gospodarski uspjeh društva.