Gospodarstvo

EU POTPORE

Počinju prijave poljoprivrednika za europske potpore

Od danas se i hrvatski poljoprivrednici mogu prijaviti za dobivanje potpora iz europskog proračuna. Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započinje sa zaprimanjem prijava za fond koji raspolaže s 373 milijuna eura...

Poljoprivrednik obrađuje zemlju   FOTO:Marijan Susenj/PIXSELL
Piše: Media Servis

 Da bi ostvarili izravna plaćanja poljoprivrednici moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, njihovo zemljište mora biti evidentirano u ARKOD sustavu, a životinje na gospodarstvu moraju biti upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja.

"Uz ove uvjete, poljoprivrednici su dužni poštovati i uvjete dobre poljoprivredne i okolišne prakse te u razdoblju od 1. ožujka do 15. svibnja trebaju podnijeti jedinstveni zahtjev za potporu putem elektroničke aplikacije AGRONET", priopćili su iz Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Iznimno od tog razdoblja, zahtjev za krave dojilje i mliječne krave podnosi se od 1. travnja do 15. svibnja, a za ovce i koze podnosi se od 1. ožujka do 30. travnja 2013. godine.

Inače, od ove godine Zajednička poljoprivredna politika Europske unije zamjenjuje dosadašnji nacionalni sustav potpora u poljoprivredi, a upravo je ona najvažniji dio europskog proračuna.