EU

HAŠKI SUD

Oslobođen Momčilo Perišić

Haški sud oslobodio je Momčila Perišića za ratne zločine u Srajevu, Srebrenici i Zagrebu i naredio njegovo puštanje na slobodu.

Zgrada Haškog suda   FOTO:ustupio ICTY
Piše: Media Servis

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, na čelu sa sucem Theodorom Meronom, poništilo je osuđujuću presudu bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, zbog zločina koje je Vojska RS počinila u Sarajevu i Srebrenici, kao i presudu kojom je bio okrivljen za propuste u kažnjavanju podčinjenih zbog raketiranja Zagreba. Žalbeno vijeće je zaključilo kako nije van svake razumne sumnje dokazano da je pomoć i podrška, koju je Perišić davao Vojsci Republike Srpske, bila konkretno usmjerena na pomoć u činjenju zločina u Sarajevu i Srebrenici.

Što se tiče dijela optužnice, koji se odnosi na raketiranje Zagreba. Ustanovljeno je da Perišić u vrijeme raketiranja Zagreba nije imao efektivnu kontrolu nad vojnicima koji su počinili zločine granatirajući Zagreb, kao ni da u to vrijeme nije imao ovlasti kažnjavati ih.


Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić žalio se na nepravomoćnu presudu kojom je osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Obrana je zatražila poništavanje presude zbog, kako su naveli, brojnih pravnih i činjeničnih grešaka, dok su tužitelji poručili kako je presuda primjerena njegovim zločinima.

Vijeće je naložilo da se Perišić odmah pusti na slobodu.