Društvo

POVRAT POREZA

Posljednji dan za prijavu

Osim na šalterima područnih ureda Porezne uprave, možete ih poslati preporučeno, najkasnije do 24 sata...

Gužva u poreznoj upravi   FOTO:Goran Jakus/PIXSELL
Piše: Media Servis

U Gradu Zagrebu do podneva je zaprimljeno oko 80 tisuća prijava poreza, dok je na nivou Hrvatske zaprimljeno oko 500 tisuća.

U Zagrebu su šalteri Porezne uprave otvoreni do 19 sati, dok u ponoć ističe rok za slanje preporučenom poštom. Pročelnik Marko Buljan očekuje da će takvih biti oko 10%. Ukupno se očekuje nešto više poreznih prijava nego prošle godine.

"Prošle godine bilo je 670 tisuća na nivou Hrvatske, dok je u Zagrebu bilo 121 tisuća", ističe Buljan.

Poreznu prijavu obavezno trebaju predati obrtnici, poljoprivrednici i slobodne profesije, oni koji imaju dohodak iz inozemstva ili koji su plaću ili mirovinu dobivali istodobno od dva ili više poslodavca u Hrvatskoj. Obveznici koji ipak ne podnesu prijavu, riskiraju prekršajne kazne od 5 tisuća pa do čak pola milijuna kuna. Poreznu prijavu mogu prijaviti i oni kojima je to isplativo. "Isplativo je onima koji nisu radili cijelu godinu, oni mogu iskoristiti osobni odbitak za 12 mjeseci jer se osobni odbitak računa za 12 mjeseci", objašnjava pročelnik Buljan.

Osim toga, svi koji su koristili olakšicu za uzdržavanog člana obitelji, a taj uzdržavani član je zaradio 9960 kuna, oni su u obvezi podnijeti obveznu godišnju poreznu prijavu."Zato uzdržavani član treba podnijeti također obveznu godišnju poreznu prijavu, on će imati vjerojatno povrat, a ovdje će imati uplatu", naglasio je Buljan.

Prvi povrati trebali bi krenuti u drugoj polovici godine ili krajem travnja. Redosljed obrade poreznih prijava ne radi se po principu tko je prvi predao, taj će prvi biti obrađen, ističe Buljan. "Prvo se krene od čistih prijava koje su točno popunjene i gdje su prilozi onakvi kakvi i trebaju biti, ovisno je li riječ o uplati ili povratu", objašnjava Buljan.

Većih gužvi na šalterima Porezne uprave nije bilo.

"Nisam znao da je danas zadnji dan, išao sam namjerno danas da ne bi slučajno bio zadnji dan. Imam nešto malo najma kroz godinu oko 7000 kuna, pa mi malo vrate".

"Svaki put predam i nikad ne znam hoću li dobiti, valjda ću dobiti. Čekao sam za prijavu oko 3 minute".

"Pa, trebao bih nešto sitno dobiti".

"Očekujem da ću dobiti neke novce, zato sam i predao, a prošle godine nisam imao što predati."

"Očekujem da ću dobiti nešto. Za supruga sam predala, on je imao nešto za firmu i nadamo se da će biti dovoljno", kažu građani.