Razno

ZA SVAKOGA

10 savjeta kako štedjeti

U mnogo raznih savjeta kako uštedjeti, postoje neki univerzalni u kojima se svatko može pronaći.

Ilustracija   FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
Piše: Republika.eu

1. Pokušajte otplatiti kredit, ili barem njegov veći dio

Koncentrirajte se na otplatu postojećih kredita i dugova koje imate, prije nego započnete štedjeti. Što prije otplatite kredit, plaćati ćete manje kamate, a to je novac kojim ne želite bogatiti financijske ustanove. Isto vrijedi za minuse na tekućim računima.

2. Smanjite korištenje kreditnih kartica

Kreditne kartice nisu problem koliko vaša samokontrola. Ako ste disciplinirani i redovito otplaćujete sve dugove, bit će vam lakše na kraju svakog mjeseca. Na početku mjeseca ili tjedna napišite sve što planirate kupiti i podijelite gotovinu na stranu. Kad budete uzimali novac za određene stvari, vidjet ćete kako se smanjuje i na taj način imati bolji uvid u ono što zapravo imate na računu.

3. Spremajte hranu kod kuće
Nosite svoju hranu na posao umjesto da svakodnevno jedete u restoranima. Ako svakodnevno pijete kavu vani, također previše trošite. Kod kuće i na poslu sami kuhajte kavu i nemojte svakodnevno kupovati flaširanu vodu i napitke. 

4. U kupovinu nosite popis i držite se istog

Prije odlaska u kupovinu napišite popis stvari koje vam trebaju i strogo se pridržavajte liste. Prije kupnje provjerite cijenu na svakom proizvodu. Dobra ideja je odlaziti u kupovinu kad imate strogo ograničeno vrijeme. U žurbi nećete imati vremena razgledavati sve što se nalazi na policama trgovina, nego ćete se pažljivije pridržavati popisa i kupiti samo ono što vam treba.

5. Kupujte rabljeno

Automobili, tehnologija, namještaj, oruđe za vrt i dom te odjeća i obuća su stvari koje rabljene stoje u pola manje nego nove. Osim toga, ne treba vam svake sezone najnoviji model smartphonea ili LCD televizora. Posuđujte knjige, priručnike i kuharice iz knjižnice umjesto da ih kupujete. Ako želite kupiti knjige, kupujte u antikvarijatima. 

6. Budite oprezni na rasprodajama

Kad kupujete na sniženjima, provjerite jesu li cijene zaista niže nego na nekom drugom mjestu za iste proizvode. Proizvode koje najviše koristite kupujte u većim količinama. Konzerviranu hranu, rižu, tjesteninu, ulje, toaletni papir, sapun, pastu za zube i slične artikle koje ćete sigurno iskoristiti, kupujte unaprijed na mjestima gdje su najjeftiniji. 

7. Otkažite članarine koje ne koristite

Ako plaćate mjesečnu članarinu u teretani u koju rijetko odlazite, odmah je otkažite. Uštedjet ćete za vlastiti bicikl ili sobnu spravu za vježbanje. Radije pješačite na posao, besplatno je.

8. Ako ga već nemate, nabavite mjerilo za vodu i struju

Zasebno mjerilo za vodu i električnu energiju uštedjet će vam novac. Kad točno vidite koliko vode trošite, nećete je više toliko rasipati, a na taj način i mnogo novca. Provjerite elektroničke uređaje u vašem domu i isključite one koje ne koristite. 

9. Koristite mobitel na bonove

Ne trebate plaćati mjesečnu pretplatu na telefon ili mobitel, ako shvatite da vam nisu potrebne sve te dodatne minute i poruke u paketu koji ste uzeli. Pokušajte prijeći na plaćanje bonovima. Ako vam je dovoljan mobilni telefon, isključite fiksnu liniju.

10. Nemojte kupovati novi auto

Odgađajte kupovinu novog auta što je duže moguće. Dokle god su vam cijene popravaka na vašem autu prihvatljive, nemojte kupovati novi auto. Dijelite auto s članovima obitelji i kad god možete koristite bicikl ili pješačite da biste uštedjeli na benzinu.