Razno

CJENKANJE

Pregovaranjem do nižih cijena

Željeli biste se cjenkati, ali ne znate kako? Donosimo vam par savjeta.

Piše: Republika.eu

Većina nas nestrpljivo očekuje svoj zasluženi godišnji odmor. Odmor i bijeg od svakodnevice trebao bi biti normalna stvar, ali zbog nezahvalne financijske situacije u kojoj se mnogi danas nalaze, troškovi odmora ostavljaju se za neka bolja vremena. Ukoliko ste u mogućnosti priuštiti si odlazak na putovanje imamo savjet koji bi vam mogao pomoći da vaš novčanik ne bude prazan po povratku.

Cjenkajte se!                                                                             

Zapadna kultura malo više cijeni taj element svakog novčića. Postoji stara izreka: „tko ne cijeni pfennig, ne zaslužuje ni marku.“  Ako imate loš stav prema novcu i financije su vam  slaba točka, onda je pravo vrijeme da poradite na tome. Možete li se sjetiti kada ste posljednji put pokušali nagovoriti prodavača da vam spusti cijenu proizvoda kojeg ste došli kupiti? Cjenkanje je vještina koju možemo koristiti na tržnici, na sajmovima ili kod obrtnika, dok se u buticima i trgovačkim lancima gotovo i ne moramo truditi.

Trebate znati da trgovci često imaju nerealno visoke cijene, računajući da će ih turisti pokušati sniziti. Cijenu postavljaju i do nekoliko puta veću nego što sam predmet vrijedi. Možda ste primijetili i da su jedne cijene za turiste, a druge, niže, za domaće, što opet možete iskoristiti, ako ste dovoljno vješti.

Prije nego se upustite u cjenkanje, trebate si postaviti par pitanja:                         

Kolika je realna vrijednost predmeta? Koliko biste ga vi platili? Koje značenje ima za vas?   Sve su to pitanja na koja biste trebali odgovoriti sami sebi prije kupnje. Ako ih imate spremni ste za kupnju, odnosno cjenjkanje.                   Prilikom razgledavanja štandova glumite nezainteresiranost, da su cijene previsoke i da nemate vremena. Povedite nekoga sa sobom, prijatelja/icu, koji će vas odgovarati od kupnje i požurivati, jer najbolje ponude stižu kad  trgovac misli da bi vas mogao izgubiti. Nemojte se iznenaditi ako trgovac počne vikati za vama i vući vas za rukav nudeći predmet puno povoljnije. Pokušajte i dalje ostat „ tvrdi“ te tražite još veći popust.

U slučaju da vam ni posljednja cijena nije po volji, samo otiđite, ne želite kasnije imati grižnju savjesti jer ste nešto preplatili! Uostalom, cijene u turističkim mjestima znaju znatno varirati, tako da slobodno možete još malo prošetati, možda baš iza ugla nađete željeni predmet s prihvatljivom cijenom.