Gospodarstvo

VLADA

Na sjednici Vlade smanjenje plaća za 3 posto

3 posto manje plaće zaposlenima u državnim i javnim službama predviđa odluka o smanjivanju koeficijenata koju će Vlada potvrditi na današnjoj sjednici."Naravno da nismo očekivali aplauz", rekao je prošli tjedan premijer Zoran Milanović. Pljesak nisu ni dobili, no Banski dvori ustraju - uštede su nužne, deficit moramo dovesti u okvire, a tomu će doprinijeti 3 posto niže plaće...

Sjednica Vlade   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

 "To je nekakva matica rijeke koja ne ide uvijek sredinom rijeke i mi tu maticu moramo tražiti da se ne nasučemo", bio je slikovit Milanović.

Budući da je utjecaj gospodarske i financijske krize dodatno ojačao, zbog čega je indeks stope rasta bruto domaćeg proizvoda ponovno negativan i ponovno utječe na pad zaposlenosti, u cilju neophodne štednje i održivosti sustava, te očuvanja radnih mjesta, nužno je smanjiti troškove rada u državnim i javnim službama, pojašnjavaju iz Vlade. Izmjenama podzakonskih propisa Vlada će smanjiti koeficijente za obračun plaće svih državnih službenika i namještenika kao i u javnim službama, a smanjenje koeficijenata u konačnici neće osjetiti prosvjetari, njima bi plaće trebale čak malo i porasti, uvjeravaju u Vladi. U agencijama, gdje to još nije učinjeno, Vlada će uskladiti koeficijente zaposlenih s koeficijentima državnih službenika.