Osječko-baranjska

POLITIČKIM NALOGOM PREUZETA OSJEČKA MLJEKARA

Belje plus preuzelo mljekaru, a ne znaju ni što će sa svojom u Belom Manastiru!

Nekadašnji propali Agrokor, Fortenova grupa danas je političkim "nalogom" Vlade RH preuzela proizvodni pogon osječke mljekare u kojoj će od 1. siječnja 2021. Belje plus nastaviti proizvodnju mliječnih proizvoda te će u bivšoj Meggleovoj mljekari nastaviti raditi nešto više od 80 radnika. Preuzimanje bivše Meggleove mljekare u Osijeku, realizirano je u skladu s političkim "migom" Vlade RH i angažmanom lokalne vlasti u Osječko-baranjskoj županiji.

Belje plus preuzelo mljekaru   FOTO:Republika.eu
Piše: R.I.

Iako se javnosti prezentira kako je to ozbiljan poduzetnički pothvat posrnulog nekadašnjeg Agrokora, odnosno tvrtke Fortenova grupa koja je nastala na njenim razvalinama, a i danas iako restrukturirana posluje s ozbiljnim problemima i s ogromnim gubitcima, ipak je potpisan sporazumom s tvrtkom Meggle Hrvatska o kupoprodaji proizvodne imovine.

Naoko, lijepa vijest! Međutim, oni koji malo ozbiljnije promišljaju o budućnosti i nisu tako optimistični što se tiče budućnosti te tvrtke jer im je dobro poznata prezaduženost same Fortenova grupe, kao i pozadina ruskog kapitala koja iza same grupe stoji. Dakle, s pravom se postavlja pitanje, kako to da je proizvodnja u osječkoj mljekari bila neprofitabilna vlasniku njemačkog kapitala, a svoj poslovni interes ima većinski kapital  Fortenove grupe iza kojeg stoje Rusi, a i sama grca u problemima?

Naime, prateći razvoj događaja nakon što je Meggle najavio zatvaranje osječkog pogona za proizvodnju mlijeka u prvoj polovini ove godine zbog višegodišnjih gubitaka u proizvodnji, mnogi neinformirani građani su s oduševljenjem prihvatili rješenje problema tako da osječku mljekaru preuzme Belje, koje je u sastavu Fortenova grupe, ne zamarajući se pitanjem dali je to trajno i kvalitetno rješenje, ili samo "gašenje požara" i kupovina socijalnog mira od strane vladajućih za kraće vrijeme. Ako je išta sigurno, onda je to nepobitna činjenica da je to politička odluka iza koje stoji Vlada RH, a ne poslovni interes Fortenova grupe i njenih većinskih stranih vlasnika. Za sada je ipak najvažnije da će sirovinu za osječku mljekaru Belju isporučivati preko 200 kooperanata s ukupnom procjenom dnevne količine mlijeka  na razini od oko 20.000 litara.

Belje od danas ima dvije tvornice mliječnih proizvoda – jednu u Belom Manastiru i jednu u Osijeku. U Belom Manastiru nastavljaju s proizvodnjom ABC sira, a u Osijeku pokreću proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda za koje postoje proizvodne linije, naveo je predsjednik Uprave Belja plus Andrej Dean. Međutim Dean nije objasnio zašto mljekara u Belom Manastiru već godinama ne radi ništa drugo osim ABC sira i zašto je ugašena proizvodnja mlijeka u toj jedinoj baranjskoj mljekari?