Crna kronika

ŠTETA OGROMNA, POMOĆ STIŽE SA SVIH STRANA

Jak potres pogodio Petrinju, Sisak i Glinu! Poginulo najmanje sedam osoba

Snažan potres pogodio je Hrvatsku, epicentar potresa magnitude 6.2 je bio kod Petrinje nakon čega je uslijedila serija potresa do magnitude 4.5 po Richteru. Pola grada je razrušeno, nažalost ima i žrtava. Potres se osjetio diljem Hrvatske, pa i u Osijeku.

Jak potres pogodio Petrinju   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Republika.eu / Media Servis

Poginulo je najmanje šestoro ljudi, među njima i 12-godišnja djevojčica.

Premijer Andrej Plenković i cijeli državni vrh obišli su potresom razrušenu Petrinju. 

"Sve službe pretražuju ruševine u centru Petrinje da vidimo da li je slučajno još negdje netko u tim ruševinama kako bismo ga na vrijeme izvukli."

Zahvalio je pripadnicima Civilne zaštite, HGSS-a, vatrogascima, vojnicima i svima koji su odmah izašli na teren. Istaknuo je da je najveći dio centra Petrinje, prema preliminarnim procjenama, u crvenom te da zgrade nisu uporabljive.

Najavljeno je kako se od sutra ukidaju propusnice u cijeloj Hrvatskoj.

"Nažalost, teška je situacija. Grad je razrušen skoro cijeli. Nema nijednog objekta da nije napuko, pola grada je srušeno na cestu. Fizički ne možemo prolaziti. Imamo mrtvih, ranjenih. Ovo je zlo, jednostavno zlo koje ne znam kako se može dogoditi. Nažalost, tragedija i jedna teška sudbina za sve koji proživljavaju ovaj potres. Nama treba pomoć. Trebaju nam vatrogasci, operativa, ljudi. Moramo sada struku koja zna krčiti, svi profesionalci koji znaju raditi svoj posao, inače možemo napraviti grešaka da dođe li i mali potres, samo mali, ne treba biti ovako veliki, ostat ćemo bez jako puno života, a moramo živote spašavati", rekao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Posljedice ovog potresa vidljive su i po Zagrebu koji se još nije obnovio od potresa u ožujku.

Brojni građani putem društvenih mreža nude pomoć, najviše smještaj za obitelji ostale bez doma.

Potres se osjetio diljem Hrvatske, pa i u Osijeku, gdje na sreću nema nikakve materijalne štete. Telefonske su linije jedno vrijeme bile u prekidu. Centar 112 u samo 15 minuta zaprimio je preko 300 poziva zabrinutih Osječana.

U pomoć u Petrinju krenuli su i vatrogasci iz Osijeka.

Nakon razornog potresa kojemu je epicentar bio oko Petrinje  JVP Grada Osijeka stavio se na raspolaganje te šalje 15 vatrogasaca specijalno obučenih za spašavanje iz ruševina sa svom potrebnom opremom.

„Pravne i fizičke osobe koje žele pomoći potresom pogođenim područjima, ponudu pomoći (s opisom pomoći) i kontakt podatke (telefon, mobitel ili e-pošta) mogu dostaviti na adresu e-pošte Ravnateljstva civilne zaštite: potres.petrinja@mup.hr Hvala svima koji nude svoju pomoć!“