Republika TV

ZAVRŠENA PRVA FAZA OBNOVE

Osječki pječaki most ponovo otvoren od ponedjeljka

Prva faza obnove osječkog pješačkog mosta došla je do kraja, i on bi za pješake ponovo trebao biti otvoren već u ponedjeljak. No, već početkom proljeća trebala bi krenuti druga faza radova, a koja će prema prvim procjenama trajati od 4 do 6 mjeseci.

Piše: Antonija Tomasović / Republika.eu

Prije dvije godine krenulo se u specijalistički pregled i istraživačke radove na osječkom pješačkom mostu, a kako bi se izradila izvedbena projektna sanacija njegove cjelokupne rekonstrukcije. Učinjeno je to jer je most bio u lošem stanju što je teoretski moglo dovesti do urušavanja konstrukcije. Glavni problem bilo je glavno nosivo uže, no pregledom se utvrdio još jedan.

A obnova pješačkog mosta bit će i skuplja od uobičajene obnove sličnih zdanja, jer radi se o sklopu čelika i betona i stoga je rad na njemu izrazito zahtjevan. Prva faza vrijedna oko 15 milijuna kuna je završena.

Druga, od tri faze obnove mosta trebala bi započeti na proljeće i tada bi se sanirala odnosno rekostruirala hodna površina.

A ova druga faza trebala bi trajati od 4 do 6 mjeseci, što znači da će cijelo iduće ljeto most ponovo biti zatvoren.

Nakon što završi i druga faza obnove, trebala bi usljediti i posljednja treća u kojoj će se sanirati komore na koje je spojena glavna užad. Ova faza kako kaže Baričević nevažna je za sigurnost samog mosta, ali je važna za trajnost cijele konstrukcije. I tako, će, ako sve bude teklo prema planu, Osječani obnovljeni most i spreman za hodanje dobiti do jeseni sljedeće godine, a po njemu će se u međuvremenu moći kretati od ponedjeljka pa sve do proljeća.