Gospodarstvo

OSTAJE LI HRVATSKA BEZ PROIZVODNJE ŠEĆERA?

Zbog blokade računa Viro zatražio otvaranje predstečaja!

Tvornica šećera Viro zatražila je, a Trgovački sud u Zagrebu objavio pokretanje procedure otvaranje predstečaja, i to zbog blokade računa u trajanju dulje od 42 dana, na ukupni iznos od 10,1 milijun kuna!

Željko Zadro, predsjednik Uprave Vira   FOTO:www.secerana.hr/
Piše: Republika.eu / Jutarnji list

S obzirom na činjenicu kako se potezi šećerane Viro izravno tiču i županjske Sladorane i Hrvatske industrije šećera, u najcrnjem scenariju (stečaj), Hrvatska bi mogla ostati bez proizvodnje šećera, piše Jutarnji list.

Za taj je list prokurist Vira Miroslav Božić rekao kako je glavni motiv za otvaranje predstečajnog postupka da se uz pristanak vjerovnika stvori okvir za dugoročno i održivo poslovanje tvornice šećera Viro.

Na potezu je Trgovački sud, koji u roku od osam dana od podnošenja zahtjeva za otvaranje predstečaja treba odlučiti jesu li se za to stekli uvijeti. To znači da bi se, ispoštuju li se rokovi, predstečaj Vira mogao otvoriti početkom sljedećeg tjedna.

Treba reći i kako ovo nije prva blokada računa Vira. Posljednji put to se dogodilo početkom listopada, kada su mu na račun "sjeli" Erste banka te belgijska tvrtka SESVanderHave, piše Jutarnji.

Blokadama je, podsjećamo, proljetos prethodilo smanjenje broja zaposlenika, a najavljeno je tada i kako Viro prestaje s preradom šećerne repe u Virovitici i zadržava proizvodnju sirovog šećera, i to zbog poremećaja na svjetskom tržištu šećera.

POPIS VJEROVNIKA

Viro je Trgovačkom sudu dostavio i popis vjerovnika, s ukupnim dugom prema 150 tvrtki i banka, od gotovo 600 milijuna kuna. Među njima su OTP banka, Hrvatska poštanska banka, Hospitalija trgovina...

Što se potraživanja tiče, Virovitička šećerana prijavila je potraživanja u iznosu od 56 milijuna kuna (od čega 49 milijuna od povezanih društava), kao i pozajmice drugim tvrtkama u iznosu od 282 milijuna kuna.

ŠTO MOGU OČEKIVATI RADNICI?

Upitan što mogu očekivati radnici, Miroslav Božić kaže kako su plaće u Viru uvijek isplaćivane na vrijeme te da to ostaje prioritet. Tvrdi, pokretanje predstečaja neće ugroziti isplatu plaća, piše na kraju Jutarnji list.