Osječko-baranjska

PROPAST GLASA SLAVONIJE

Račun tvrtke u blokadi, radnici još nisu dobili ni punu plaću za mjesec kolovoz, a već su Svi sveti!

Tiskani mediji u Hrvatskoj generalno se suočavaju sa nizom tržišnih i financijskih problema, ali i izazovima informatičkog i elektronskog doba. Mnoge novinske lokalne i nacionalne tiskovine su se uspješno prilagodili izazovima 21. stoljeća i otegotnim okolnostima na tržištu. No, mnogi i nisu. Jedan takav primjer je i Glas Slavonije, list koji se nalazi u predstečajnoj nagodbi, a čiji je račun s danom 25.10. u blokadi!

Glas Slavonije   FOTO:Google Maps
Piše: R.I.

Podsjetimo, prvi broj Glasa izašao je na području zapadne Slavonije tijekom 1943. godine. Višedesetljetnim djelovanjem preživio je ''bure i oluje'', i paralelno stjecao zasluženo povjerenje i privrežnost slavonsko-baranjskih čitatelja. 

No, kao što smo već pisali, posljednjih godina uređivačko i financijsko čelništvo Glasa počelo se ozbiljno kockati sa desetljećima stjecanim povjerenjem, vjerodostojnosti, brandom i svime onime što je bilo na ponos svakog djelatnika, ali i čitatelja.

PROČITAJTEGlas Slavonije nije samo u službi vladajućih struktura, već i unutarstranačkih frakcija

2019. godinu Glas je završio sa 138 zaposlenih, a prikazani gubitak iznosi 6.383.348 kuna. No, samo godinu ranije, o čemu smo također pisali, došlo je do misteriozne promjene vlasničke strukture. Tada je, naime, Bojan Divjak, nećak Vladimira Šeksa, predao Zagrebačkoj banci obvezujuću ponudu za kupnju Glasa Slavonije i Osječkog lista. Učinio je to s pozicije direktora ''kuharica'' tvrtke koja ima sjedište u Glasu Slavonije!

Da pojasnimo: za potrebe tog poslovnog pothvata Divjak je osnovao tvrtku Media Solution d.o.o. i ponudio banci iznos od približno trećinu vrijednosti duga koje Zagrebačka banka potražuje od ta dva povezana medijska subjekta.

Za realizaciju obvezujuće transakcije Divjak je nudio osiguranje preko Hrvatske poštanske banke (HPB), a koja je državno vlasništvo.

PROČITAJTEŠeksov nećak Bojan Divjak sa donedavno blokiranim računom kupuje Glas Slavonije!

Što je razlog blokade računa najpoznatije regionalne tiskovine, u ovom trenutku nije nam poznato, ali ostaje za vidjeti kakva je sudbina Glasa Slavonije, pred čijim su radnicima očito dani puni neizvjesnosti.

Svjedoči tomu i provjerena informacija kojom raspolažemo, a to je kako radnici ovog lista još uvijek nisu dobili niti punu plaću za mjesec kolovoz! Svakom je zaposleniku, naime, jednokratno isplaćen iznos od svega 2500 kuna.

S pravom se zapitati hoće li "Glasovce" (pre)skupo koštati spoznaja kako su se otvoreno stavili na raspolaganje vladajućim političkim strukturama.