Gospodarstvo

POSTIGNUT DOGOVOR

Belje Plus preuzima osječku mljekaru Meggle

U osječkoj mljekari proizvodnja će se ipak nastaviti i nakon 1. siječnja 2021. Meggle i grupacija Fortenova postigli su dogovor. Proizvodne pogone nakon odlaska njemačke korporacije iz Hrvatske preuzet će Belje plus.

Meggle   FOTO:Republika.eu
Piše: Marin Ćurić / Republika.eu

Iako nijedna od strana ovu informaciju još ne želi potvrditi, Poslovni dnevnik doznaje kako se dogovaraju zadnje pojedinosti ugovora koji bi vrlo skoro trebao biti zaključen. Koliko je vrijedna transakcija preuzimanja Meggleove proizvodnje poslovna je tajna, a prema dostupnim informacijama Belje je spremno nastaviti suradnju sa svim postojećim kooperantima Megglea. Riječ je o 282 mljekara, a namjerava zadržati i najveći dio zaposlenih, odnosno 70 posto od postojećih 160. Meggle je ukupno izdvojio osam milijuna kuna za otpremnine radnicima koje su 25 posto iznad zakonske obveze.

Meggleovo prepuštanje biznisa u Hrvatskoj Belju u stvarnosti neće izazvati neke dramatične promjene u odnosima među glavnim igračima u mliječnoj industriji, piše Poslovni dnevnik. Dukat i Vindija, naime, najveći su prerađivači, koji zajedno otkupljuju dvije trećine mlijeka s hrvatskih farmi. Belje, nakon što preuzme osječku mljekaru, ostaje treći po snazi s učešćem od 16 posto.

Prema izvorima iz Ministarstva poljoprivrede u ovoj godini se po prvi put od 2011. godine počinje bilježiti rast količine otkupljenog mlijeka od seljaka. Točnije, rast se na godišnjoj razini bilježi u prethodna četiri mjeseca, a nastavi li se takav trend do kraja godine, u najgorem slučaju se očekuje da na godišnjoj razini ovogodišnja proizvodnja u visini prošlogodišnje.

Što se Megglea tiče, iz dostupnih informacija oni planiraju i dalje ostati na hrvatskom tržištu sa svojim proizvodima koje će plasirati iz svojih tvornica iz drugih zemalja, no pitanje je kakvu su percepciju nakon svih ovih događaja, stvorili kod domaćih potrošača.