Crna kronika

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Todorić i suoptuženici oslobođeni u slučaju "mali Agrokor": Ovo je monstruozna optužnica

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić i troje suokrivljenika nepravomoćno su oslobođeni optužbi na zagrebačkom Županijskom sudu da su koncern oštetili za 1,25 milijuna kuna u slučajo takozvanom "mali Agrokor". Todorić i odvjetnici optuženih zadovoljni su presudom dok će se DORH žaliti.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

"Prvooptuženi Ivica Todorić, drugooptuženi Ante Huljev, trećeoptužena Piruška Canjuga i četvrtooptužena Nicole De Rossi oslobađaju se optužbe."

Objavila je presudu sudskog vijeća predsjedavajuća sutkinja Maja Štampar Stipić. Objasnila je da tužiteljstvo nije dokazalo da su Ivica Todorić, nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi počinili ono za što ih se u optužnici tereti, a to je da su omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu i neće biti obavljene u korist koncerna. Da ih se proglasi krivima svaki navod iz optužnice mora biti dokazan, rekla je Štampar Stipić.

"No u ovom postupku činjenični navodi iz optužnice u odnosu na prvo - do četvrtooptuženika nisu dokazani. Nakon ovako provedenog dokaznog postupka, jedina ispravna i na zakonu utemeljena odluka je oslobađajuća presuda u odnosu na sve optuženike."

"Optužile su nas osobe koje su otele privatnu imovine Agrokora da bi sakrile svoj kriminal", rekao je Todorić nakon presude.

"Danas mogu reći da je tužiteljstvo u sud poslalo jednu monstruoznu lažnu optužbu, koju je ustvari izradila Borg grupa, Ante Ramljak, naravno, pod pokroviteljstvom njihovog upravitelja Plenkovića."

Smatra da je tužiteljstvo bilo pod pritiskom, a da je državna odvjetnica, kako kaže, "upravljana na daljinski upravljač zvan Božinović".

Todorić se tijekom postupka nije branio, a rekao je da se neće braniti niti u glavnom slučaju za aferu Agrokor. Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kao i odvjetnici ostalih optuženika, zadovoljan je presudom te poručuje da ovakvi slučajevi ruše dignitet DORH-a koji se treba poboljšati.

"Ova presuda je jedina moguća presuda. Ima važnu poruku prema Državnom odvjetništvu, a to je - ne možete podizati optužnice bez iti jednog jedinog dokaza. Ovo je po meni fijasko."

Nije fijasko, tvrdi, pak, zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Karolina Dragičević.

"Smatram da je ovo zaista pogrešna odluka i pogrešna ocjena dokaza i to je dovelo do pogrešnih zaključka o odlučnim činjenicama u ovom predmetu. Svakako ćemo podnijeti žalbu, jer za to imamo osnove i više, više razloga. Tu su brojne činjenice odlučne u ovom predmetu, predmet je obiman, i trebalo je zbilja analitički pristupiti ocjeni."