Republika TV

TRADICIJA U BARANJI

Unatoč koroni kraljica začina, paprika, i ove godine imala svoj dan u Lugu

Jesenski dani vrijeme su kada će mnogi znalci krenuti u potragu za vrhunskom baranjskom mljevenom paprikom koja je neizostavni dio brojnih gastronomskih delicija ovoga kraja. Već tradicionalno kraljica začina ima i svoj dan u baranjskom mjestu koje je najpoznatije po njenoj proizvodnji – Lugu.

Piše: Dino Perković / Republika.eu

Gotovo ispred svake kuće u baranjskom mjestu Lugu može se vidjeti natpis «prodajem papriku». Ovdje majstori kotlića nerijetko traže začin za svoja remek djela, a Lug je po paprici postao poznat i diljem naše zemlje. Ne čudi stoga kako je ovo baranjsko mjesto već 11. put za redom bilo domaćin Paprika festa.

Među 40-ak izlagača na ovogodišnjem Paprika festu u Lugu svoje proizvode izložili su i najbolji proizvođači mljevene paprike iz cijele Baranje, a najbolji su i nagrađeni. Čak dva pehara za naj papriku, za ljutu i za slatku ove su godine pripala Žužani Jožef iz Luga.

A još je jedan pehar završio u Lugu. Treće mjesto za najbolju ljutu papriku pripalo je Ruži Ferenc.

Ovogodišnji Paprika fest u Lugu privukao je i veliki broj ljubitelja ovog začina koje nije mogla zaustaviti ni pandemija korona virusa. Svi jako dobro znaju što ovdje kupiti.

Iako je Paprika fest u Lugu prije svega posvećen poznatoj  baranjskoj paprici zanimljivost su bili i proizvodi od svjetski poznatih sorti papričica, neke od kojih su žešće čak i od najljućih baranjskih. Upravo proizvodi od tih najljućih prvi su se i prodali.

Mještani Luga, ali i cijele Baranje zadovoljni su što se ovogodišnja manifestacija održala unatoč korona krizi. I u Općini Bilje nisu mogli skriti zadovoljstvo što njihova druga najveća manifestacija, odmah iza Ribarskih dana nije izostala.