Osječko-baranjska

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Osječko-baranjska županija kreće u izgradnju Gospodarskog centra u Osijeku

U Osječko-baranjskoj županiji zadovoljni su što su s gradom Osijekom konačno usuglašeni detalji oko izgradnje Gospodarskog centra u blizini osječke S ceste. Inicijator i nositelj tog projekta je Županija, dok je zemljište u vlasništvu grada. Danas je i na sjednici Županijske skupštine prihvaćen prijedlog Ugovora o provedbi tog projekta.

Osječko-baranjska županija kreće u izgradnju Gospodarskog centra u Osijeku   FOTO:Republika.eu
Piše: Josip Dubrović / Republika.eu

Budući osječki Gospodarski centar zamišljen je kao kompleks od 9 zatvorenih objekata s 5 sajamskih dvorana, kongresnim prostorima i parkirnim garažama. Početak radova očekuje se krajem ove ili početkom sljedeće godine.

"Uspjeli smo se napokon usuglasiti s gradom Osijekom. Radi se o Gospodarskom centru, u biti radi se o novom sajamskom prostoru, ogromnoj investiciji preko 300 milijuna kuna u konačnici. Radi se o velikim projektima, koje ćemo financirati kroz projekte EU, i u prvoj fazi smo sada spremni i krećemo vjerojatno vrlo brzo i u realizaciju izgradnje prvog dijela Gospodarskog centra", rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

"Trenutno je fokus na Zgradi 1, znači realizacije izgradnje Zgrade 1 Gospodarskog centra. Ovaj tjedan u ponedjeljak smo predali zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Znači priređena je projektna dokumentacija za Zgradu 1. Građevinsku dozvolu očekujemo sredinom idućeg mjeseca", rekla je Gabrijela Čurković iz UO za investicije, razvojne projekte i fondove EU OBŽ .

Vrijednost prve faze projekta s kompletnom dokumentacijom kreće se oko 50 milijuna kuna. Iz Županije ističu veliki značaj Centra za gospodarski razvoj, posebice za osječko sajmovanje i sajam koji će s Pampasa preseliti u adekvatniji prostor.

"Ono što je bitno istaknuti kod sajmova i sajmovanja da on ima jedan multiplikacijski utjecaj. Na svaku kunu, koja se zaradi kroz sajmovanje, dodatne gospodarske aktivnosti, prvenstveno promet, ugostiteljstvo... dodatno uprihoduje još 8 kuna. Upravo ovo razlog je zašto je sajmovanje nešto što ima svoju budućnost i zašto je upravo potrebno kao jedan od alata razvoja gospodarstva na području Osječko-baranjske županije", rekla je pročelnica UO za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić-Milardović.

A osim odluke o izgradnji Gospodarskog centra na sjednici Županijske skupštine, koja je zbog epidemioloških mjera i ovoga puta održana u dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, prihvaćen je, među ostalim, i prijedlog Odluke o nastavku sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca te prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju ovogodišnjeg županijskog proračuna. U prvoj polovici godine ostvareni su prihodi i primici u iznosu od 690 milijuna kuna, što čini 44 posto godišnjeg plana.

"Naravno da smo morali određene uštede raditi i određene rezove, jer situacija oko pandemije je takva kakva je i tu nemamo posebno što puno objašnjavati. Ono što se moralo i moglo to smo na neki način uštedjeli, nešto skratili, ali one ključne stvari, kad govorimo o sufinanciranju prijevoza za džake s područja naše Županije, i dalje ostajemo sa 7 i pol posto Županija koja sudjeluje u tome zajedno s državom i Vladom RH. Naravno i dalje ostaje projekat besplatni školski obrok za svu djecu i sve ono što smo na neki način imali i nastavljamo sa svim projektima", kaže župan Anušić.

Do kraja godine kreće i izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, dok će izgradnja 1. Gimnazije u Osijeku krenuti na godinu, najavio je župan Ivan Anušić. Odgovarajući na vijećnička pitanja kazao je i kako će projekt izgradnje  Objedinjenog hitnog prijema osječke bolnice biti realiziran na staroj lokaciji, neovisno o izgradnji novog KBC-a, koji je u fazi izrade studije. Na upit o komarcima rekao je kako će uskoro sazvati koordinaciju s gradonačelnicima i načelnicima od kojih će zatražiti ozbiljniji pristup u rješavanju ovog zajedničkog problema.