Osječko-baranjska

PRESICA ISPRED STRANAČKIH PROSTORIJA

Đanić: predsjednik i potpredsjednik HNS-a trebali su nakon izbora podnijeti ostavku

Hrvatska narodna stranka na posljednjim parlamentarnim izborima je doživjela fijasko, nakon čega je vodstvo HNS-a trebalo dati ostavke, poručio je član Predsjedništva županijske organizacije HNS-a, načelnik Općine Podgorač i potpredsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine, Goran Đanić. Izrazio je nezadovoljstvo i načinom predlaganja kandidata državnih tajnika iz redova njegove stranke, a sve to poručio je ispred stranačkih prostorija u Osijeku jer mu, kaže, nisu dozvolili održavanje konferencije za novinare unutar njih.

Đanić: predsjednik i potpredsjednik HNS-a trebali su nakon izbora podnijeti ostavku   FOTO:Republika.eu
Piše: Jelena Grgić / Republika.eu

Od nekada respektabilnog rezultata kada je HNS imao potpredsjednika Vlade, dva ministra i 5 zastupnika u Saboru, danas stranka ima samo jedan saborski mandat, istaknuo je Goran Đanić koji je bio kandidat za saborskog zastupnika na listi HNS-HSS braće Radić u 4. izbornoj jedinici. Dodao je kako su sve ozbiljne stranke dosada napravile analize i sastanke sa svojim članstvom te izrazio nezadovoljstvo zbog ne sazivanja sjednice županijskog predsjedništva.

"Na dan izbora u pola noći i jednu minutu su trebali nakon izbornog neuspjeha Hrvatske narodne stranke podnijeti ostavke gospodin Predrag Štromar kao predsjednik stranke i potpredsjednik Stjepan Čuraj i također da se trebao već sazvati Sabor stranke i izabrati novo rukovodstvo jer inače ne vidim da će HNS opstati", kaže Goran Đanić.

Sve je to Đanić izrekao ispred službenih stranačkih prostorija u Osijeku jer, kako kaže, nitko mu nije odgovorio na e-mailove u kojima je tražio da ondje održi konferenciju za novinare. Poslije je stigla obavijest kako je za sutra sazvana sjednica Predsjedništva Županijske organizacije HNS-a, te zbog takvog načina komunikacije smatra kako i predsjednik osječko-baranjskog HNS-a Danijel Ilić treba dati ostavku. Đanić ističe kako se tek iz medija doznaje što se događa u HNS-u, i to da, kako pretpostavlja, Predsjedništvo stranke između sebe donosi odluke, a najnovija se tiče prijedloga i izbora kandidata za državne tajnike iz redova HNS-a.

"Ovih dana sam čitao u medijima da se spominju neka imena, koja ja smatram da su dobila stotinu glasova na zadnjim parlamentarnim izborima i smatram da su imena koja su najviše isturena, da je previše PR-a potrošeno na njih, i mislim da to nisu imena koja će donijeti sutra oporavak i rehabilitaciju Hrvatske narodne stranke", kaže Đanić.

Ako su to ti ljudi, dodaje Đanić nikoga ne imenujući, mislim da ću se morati distancirati od svih dužnosti i funkcija u HNS-u, ostat ću samo član.

"Ni ne znamo uopće što je dogovoreno za podršku vlasti, na koji način. Ja smatram da smo trebali bezuvjetno sa jednom rukom u Saboru, ne vidim razloga trgovine, žetončića, jel ipak smo mi Hrvatska narodna stranka", kaže Đanić.

A HNS, zaključuje, treba ići putevima osnivača, Savke Dabčević-Kučar, te da svi mogu iznositi svoja mišljenja i da ne moraju svi u stranci jednako razmišljati.